DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Emmina sreča


Avtor: Claudia Schreiber
160 strani

O vsebini:
Emma živi na svoji kmetiji, kot bi življenje obstalo. Tako kot njeni starši in stari starši pred njo vzreja prašiče in sama poskrbi za vse – za hranjenje živali in njihov zakol. Živali so njena edina družina, zato jim omogoča kar se da lepo življenje in milo smrt. Ker ji grozi izguba kmetije, si obupno želi denar. In moškega. Oboje ji neke noči prileti na dvorišče.

Moški je Max, ki ga je med begom z ukradenim denarjem v ukradenem avtomobilu zaneslo s ceste. Ni kakšen velik zločinec, ampak na smrt bolni prodajalec avtomobilov, ki si želi zadnje dni svojega samotnega življenja preživeti tam, kjer je bil nazadnje srečen, v Mehiki. Bo za to zadostovala Emmina kmetija?

Takšen je začetek nenavadne in presunljive zgodbe, ki govori o življenju in smrti, predvsem pa o ljubezni. Med tragikomičnimi zapleti, ki do konca vzdržujejo napetost, se povežeta življenji dveh osamljenih ljudi, ki kot vsi iščeta srečo.

O avtorju
Claudia Schreiber (rojena l. 1958) je otroštvo preživela na kmetiji v majhni nemški vasi. Po študiju novinarstva, pedagogike in sociologije je postala novinarka ter radijska in televizijska voditeljica. Zdaj se je posvetila pisanju literarnih del, še vedno pa deluje tudi kot novinarka. Emmina sreča (2003) je drugi izmed treh romanov, ki jih je napisala doslej. V njem je podobe iz kmečkega življenja s posebnim humorjem in svežino povezala v pretresljivo zgodbo, ki kljub nekaterim grotesknim potezam navdihuje in na svojevrsten način opeva življenje.
Roman je preveden v številne jezike, po njem pa sta bila posneta film in radijska igra. Film z enakim naslovom (2006) je bil nagrajen na več mednarodnih filmskih festivalih in je leta 2007 prejel tudi nemško strokovno nagrado za najboljši domači film preteklega leta.

Založba Modrijan
160 strani


četrtek 24. december 2009

Povezave: