DOMOV >NASVETI > DENAR

E-bančništvo in Slovenci


Podjetji Valicon in iPROM sta skupaj izvedli raziskavo o uporabi interneta v Sloveniji, raziskava pa se je dotikala e-nakupovanja, spletnih dnevnikov ter e-bančništva.

Spletno banko nekajkrat letno uporablja 17 % slovenskih uporabnikov interneta. 84 % vsakodnevnih in 80 % tedenskih uporabnikov e-banke večkrat dnevno uporablja internet, ljudje, stari od 30 do 50 let, pa so najpogostejši uporabniki e-bančništva. Večina rednih uporabnikov e-bančnih storitev prihaja iz Ljubljane in krajev z od 10.000 do 100.000 prebivalci. Dnevni ali tedenski uporabniki e-bančnih storitev v službenem času do interneta dostopajo nadpovprečno.

Uporabniki so kot največjo prednost e-bančništva izpostavili prihranek časa, udobnost poslovanja in nižje stroške storitev, najmanj pa so zadovoljni s tehnično izvedbo e-bančništva. Med vprašanimi uporabniki je največ takih, ki pogrešajo dodatne storitve, kot so menjava valut, sklepanje trajnikov in kreditov ter spletni obrazci. 6 odstotkov vprašanih meni, da so stroški uporabe storitev previsoki, samo 2 odstotka pa si želita večjo varnost spletnih bančnih storitev.

Raziskava je bila izvedena v maju in juniju 2007, v njej pa je sodelovalo 8.046 anketirancev.

Vir: iPROM, 2007


Thursday 24. December 2009

Povezave: