DOMOV >KULINARIKA > LOKALI

Domačija Novak


Stare, častitljive gostilne so nam kljub zelo sodobnemu načinu življenja še vedno všeč. Nekako jim zaupamo, so hram dobre domače kulinarike, prijaznega, pristnega sprejema in tople besede.

Sadinja vas je vas nad Krko, pravzaprav nič posebnega, ena od mnogih vasi na Dolenjskem. Tu lahko najdemo vse kar si želimo; mir, reko Krko, čudovito naravo, Dolenjske toplice so oddaljene le streljaj, Novo Mesto morda dva, do Ljubljane je samo tričetrt ure.

Osrednja hiša domačije Novak izgleda stara vendar je nova. Prejšnja, katero so podrli je bila zelo stara vendar je izgledala nova. Odločili so se, da zgodbo napišejo na nov list. Zaradi njih, ker jim je tako všeč in zaradi vas, da vam bo všeč, da se boste prijetno počutili. Želeli so ustvariti domače, toplo vzdušje, kjer je kuhinja srce hiše.

Vse kar delajo, je narejeno z ljubeznijo in strastjo. Radi imajo lepe stvari, pa naj bo to lepo postreženo kosilo, dekoracija njihovih prostorov, venčki iz gozdnih plodov ali suhega cvetja, restavrirani kosi starega pohištva, lepa slika ali stara knjiga. Radi imajo lepe stare stvari, ker so polne zgodb, zgodovine in patine.

Verjetno ste že pozabili, kakšna so jutra na vasi? Mir, tišina, svež zrak, v daljavi petelin ali traktor, vonj po sveže pokošeni travi. Ležerno, spokojno, trda postelja, prava puhasta odeja, čas se ustavi. Nenadoma se boste zalotili, da razmišljate; »Kaj ko bi ostali še dan ali dva?«

Druženje s prijatelji v prijetnem ambientu ob dobri hrani in pravem vinu nam vedno ostane v lepem spominu. Sam namen druženja običajno niti ni pomemben, pomemben je trenutek, ko se sproščeni s prijatelji razvajamo, se smejimo in preprosto uživamo v družbi. Brez naglice, brez skrbi, pristno, sproščeno.


Pri njih kuhajo za vse, se pravi za domače in za goste. Jedli boste tako kot da ste pri njih doma v gosteh, kar dejansko tudi ste. Pri njih boste dobili dimljeno postrv, divjačino, jeseni gobe ali bučno juho, poleti priloge iz svežih zelišč za posladek sadne dobrote ali mamin štrudel. Torej hrano iz domačega vrta, bližnjega gozda in iz reke Krke. Svežega kruha je vedno dovolj, belega, rženega ali ajdovega.

Res domačija, ki jo je vredno obiskati na poti med Žužemberkom in Novim mestom.


Domačija Novak
Sadinja vas pri Dvoru 7
8361 Dvor, Slovenija
tel.:  +386 (0) 41 343 000, +386 (0) 7 30 87 430
www.novakdoma.eu


Sunday 21. April 2013

Povezave: