DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Kruh

Domači kruh


Sestavine:
2 kg moke tip 850
1 l mlačne vode
3-4 srednje velike kuhane krompirje
1 žlica sladkorja
2 žlici soli
1 dcl domačega kisa
1 kocka kvasa

Presejano moko damo v večjo skledo in v sredini pripravimo jamico za vzhajan kvas. Po moki (naokrog) potresimo sol in sladkor (pazimo, da sol ne pride v stik s kvasom). Kocko kvasa raztopimo v približno 1,5 dcl mlačne vode, ga nato vlijemo v jamico, ki smo jo pripravili v moki, malo pomešamo z moko in počakamo, da vzhaja.

Ko je kvas vzhajan (cca 15 minut – odvisno od toplote prostora), ga rahlo premešamo z vso moko, dodamo nariban krompir (ribamo z ribežem na strani, kjer se riba hren). Pomešamo še krompir z moko in dolijemo polovico mlačne vode pomešane s kisom. Po kratkem gnetenju prilijemo še ostalo vodo.

Testo gnetemo toliko časa, da se lepo odlušči od rok in sklede. Pustimo vzhajati, kar v tej skledi. Po navadi prvo vzhajanje traja do 1 ure (zopet odvisno toplote prostora). Ko je vzhajano, testo damo na desko in ga na rahlo še enkrat zgnetemo, še prej pripravimo drugo skledo (ali isto), jo pregrnemo s prtičkom in potresemo z moko. Vanj damo drugič zgneteno testo, pokrijemo in pustimo vzhajati še od 15 do največ 30 minut. Nato testo zgrnemo na pomokan pekač (večji), ki smo ga pomokali in pečemo kruh približno 1 uro.


Tuesday 24. January 2012

Povezave: