DOMOV >AKTUALNO

Digitalna televizija


V Sloveniji bomo 1. decembra 2010 ugasnili praktično vse analogne televizijske oddajnike in v prešli na digitalno televizijsko oddajanje. Digitalizacija oddajanja televizijskega signala je del obsežnega procesa digitalizacije, ki poteka po celotni Evropi.

Za sprejemanje televizijskega signala ne boste potrebovali novega televizorja. Zadostuje že, da med stari televizor in strešno ali sobno anteno priključite ustrezen zunanji digitalni pretvornik. Če želite izkoristiti vse prednosti digitalnega oddajanja, pa vam priporočamo nakup ustreznega televizorja.

Prizemno oddajanje televizijskih programov poteka prek oddajnikov, ki so praviloma postavljeni na višjih točkah (Krim, Krvavec, Nanos ...). Do nedavnega je bil v uporabi izključno analogni način oddajanja, ki v praksi pomeni, da na določeni oddajni točki deluje televizijski oddajnik, ki na izbranem televizijskem kanalu (frekvenci) oddaja le en televizijski program.

Digitalni prehod bodo občutili samo tisti uporabniki, ki zdaj programe sprejemajo preko sobne ali zunanje antene.

1) Vaš televizor uporablja za sprejem signala sobno ali zunanjo, strešno anteno. Če živite v bloku, imate mogoče skupni antenski sistem.
Če drži katera od zgornjih trditev, najverjetneje sprejemate analogni TV-signal in prej ko slej boste morali preklopiti na digitalno sprejemanje. Če niste prepričani, kateri signal sprejemate, se obrnite na lokalnega TV-serviserja ali upravnika zgradbe v primeru, da živite v večstanovanjskem objektu ali bloku. Če trenutno sprejemate bistveno več kot 7 programov, gotovo nimate klasične analogne TV.

2) Če je kabel, ki je priključen v vaš televizor, na drugem koncu priključen na stensko vtičnico in na strehi objekta nimate anten, najverjetneje sprejemate signal kabelske televizije. Značilnost te vrste sprejema je tudi število kanalov, ki je načeloma krepko večje od 7. Dodatni dokaz, da sprejemate signal preko kabelske televizije, je tudi prejemanje položnic za plačilo kabelske televizije, ki je lahko mesečno ali pa za več mesecev skupaj. Opozorilo: plačilo prispevka za RTV ne zagotavlja brezplačnega sprejema kabelske TV.
Če ste ugotovili, da sprejemate signal preko kabelskega omrežja, digitalni prehod za vas ne pomeni nobene spremembe pri opremi.

3) Če imate na stanovanjskem objektu nameščen t. i. antenski krožnik in ob televizorju dodaten sprejemnik z daljinskim upravljalnikom, sprejemate programe preko satelitske TV.
Če ste ugotovili, da sprejemate signal izključno preko satelitskega sistema, digitalni prehod za vas ne pomeni nobene spremembe pri opremi. Opozorilo: možno je, da sprejemate signal poleg satelitske TV tudi preko strešne/sobne antene, predvsem za ogled programov, kot so SLO1, SLO2, POP TV, KANAL A itd. V tem primeru tudi za vas velja prehod na digitalno sprejemanje televizijskega signala, če želite te programe spremljati tudi v prihodnje.

4) Če imate za sprejem TV-programov v stanovanju/hiši poseben sprejemnik, ki je povezan na vaš širokopasovni priključek in ga uporabljate za sprejem programov poleg vsakega TV-sprejemnika, ste najverjetneje naročnik IP TV. Dodatna značilnost tovrstnega sprejema je mesečno plačevanje naročnine ponudniku širokopasovnih storitev za dostop do interneta, internetno telefonijo in televizijo.
V primeru, da ste ugotovili, da sprejemate signal preko IP TV, digitalni prehod za vas ne pomeni nobene spremembe pri opremi.


Slovenija je tudi vzpostavila klicni center za pomoč uporabnikom, ki gledalcem prizemne televizije nudi strokovno pomoč pri prehodu na digitalno sprejemanje.
Klicni center je dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 2222.


Monday 15. November 2010

Povezave: