DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Dela v sadovnjaku še ni konec


Pred zimo nas v sadovnjaku čaka še nekaj pomembnih opravil: obrati moramo nekaj najbolj poznih sadnih vrst, poskrbeti za varno prezimovanje dreves in zaščito pred škodljivci ter tla pripraviti za naslednjo sezono. Izkoristimo še vse lepe dneve, ki nam jih nudi narava, ter z veseljem zaokrožimo še eno sezono v sadnem vrtu.

Rez in zaščita jablan in hrušk
Konec novembra začnemo z zimsko rezjo v nasadih jablan in hrušk, ki so odvrgli večino listja. Intenzivno režemo najstarejša in bujno rastoča drevesa, s poudarkom na vrhovih. Zimska rez traja vse do brstenja, sami pa si izberemo čas, ki nam najbolj odgovarja. Prišel je tudi čas za krčenje starih, izrojenih dreves in vsa potrebna zemeljska dela za saditev novih dreves. Sajenje sadne obnove moramo končati do konca meseca, da preprečimo škodo v primeru zimskih zmrzali. Sicer pa je bolje saditi zgodaj spomladi, saj je takrat manj nevarnosti za pozebo, manj škode pa nam bosta naredila tudi voluhar in divjad. Slednja se v zimskem času rada povabi v sadovnjak na pojedino, zato že sedaj popravimo ograjo v vrtu, da ji preprečimo dostop. V vrtovih brez ograje moramo drevesa zaščititi z zaščitnimi pripomočki. Če v vrtu uporabljamo namakalne sisteme, jih pospravimo z vrta ali pa pripravimo na prezimovanje; iz cevi spustimo vodo in zapremo zunanje ventile.

Opravki s koščičarji
V nasadu koščičarjev opravimo jesensko dognojevanje z organskim gnojilom, ki vsebuje dušik in hranila izloča v odvisnosti od temperature. Pri uporabi pa smo nekoliko varčni – za srednje veliko drevo uporabimo največ šesto gramov pelet gnojila. Novembra v nasadih koščičarjev nimamo več veliko dela. Ob odpadanju listov in takoj po njem nasad breskev poškropimo z naravnim fungicidnim pripravkom na osnovi sojinega lecitina bio plantella super-f, ki bo drevesa varoval pred ožigom breskove skorje, breskovim rakom, bakteriozami in kodravostjo. Če pa v nasadu nimamo težav s temi boleznimi, lahko škropljenje izpustimo. Rez nasadov odsvetujemo.

Oljka nas obdari novembra
Na Primorskem se obiranje oljk začne v drugi polovici novembra, zaključi pa v začetku decembra, preden nastopijo nizke temperature, ki poslabšajo kakovost olja. Temne sorte obiramo, ko plodovi spremenijo barvo in se večina kožice (povrhnjice) obarva, to pa je običajno od oktobra do decembra. Nedozoreli plodovi so zelene barve, zreli pa temno vijoličasti ali črni, z mehkim in kašastim mesom. Plodove, ki jih bomo vlagali, oberemo, preden so popolnoma zreli. Biti morajo trdi, z gladko povrhnjico. Istrska belica pozno dozoreva. Obiramo jo takrat, ko je meso bolj kašasto. Pobiranju s tal se ogibamo, saj je olje iz takih plodov slabše kakovosti.

Obdelave oljčnih dreves, gnojenja z dušikom in rezi pozimi ne priporočamo, saj s tem povečamo občutljivost dreves za pozebo. Letos posajene sadike osujemo s približno dvajset centimetrov visoko zemljo, da jih zaščitimo pred mrazom, pri starejših drevesih pa to ni več potrebno.


Iz arhiva Kluba Gaia, avtor: Igor Prša


KLUB GAIA
S klikom na spletni portal Kluba Gaia
www.klubgaia.com si zagotovite še več praktičnih in aktualnih nasvetov za ljubitelje narave, rož in vrtnarjenja. S članstvom v Klub Gaia, si zagotovite tudi letno naročnino na poučno vrtnarsko revijo Gaia, možnost za udeležbo na številnih klubskih predavanjih, srečanjih in izletih za botanične sladokusce, poleg tega pa tudi pravico do brezplačnega svetovanja in klubskih popustov. Brezplačni ogledni izvod revije Gaia lahko naročite na e-naslovu gaia@klubgaia.com ali na tel.št.: 01 7558 16001 7558 160.


Tuesday 28. October 2014

Povezave: