DOMOV >ZDRAVJE > PREVENTIVA

Čudovita lahkost bivanja


(S)hujšati je težko. To je dejstvo, ki mu je treba pogledati v oči. Ki je po svoje boleče in daje vsakdanu grenak priokus. Preveč kilogramov zmanjša gibljivost, pomeni manj energije, tako za fizične kot za psihične aktivnosti, in na splošno povečuje ogroženost zdravja. Da o pomanjkanju samozavesti sploh ne govorimo ...

Že res, da je debelost presnovna motnja, katere posledice so številna obolenja, kot so sladkorna bolezen, prezgodnje staranje ožilja, zvišan krvni tlak, večje tveganje za možgansko kap in infarkt, kronične degenerativne bolezni sklepov ... A marsikdaj si debelost pridelamo sami. V lastno škodo ... Prav zato je spopad s težavo, ki je v veliki meri obvladljiva, nujen.


Raziskave Inštituta za varovanje zdravja kažejo, da je v Sloveniji debelost zelo resen pojav. S težavo prevelike telesne teže se spopadajo,  bolj ali manj uspešno, mnogi odrasli, skrb pa vzbujajo ugotovitve, da se je v zadnjih dvajsetih letih zelo povečalo število pretežkih otrok. Raziskava, ki je pred dvema letoma proučevala težo otrok in mladostnikov med 6. in 19. letom, je ugotovila, da ima že vsak četrti slovenski otrok oziroma mladostnik čezmerno telesno težo; predebelih je bilo takrat že 28,9 odstotka mladostnikov ...

V Termah Šmarješke Toplice se s problemi sodobnega načina življenja ukvarjamo že več kot desetletje. Center medicinskega wellnessa Vitarium Spa&Clinique je začel svoje poslanstvo ravno s programi razstrupljanja in zdravega hujšanja. Ljudi smo začeli ozaveščati, da bodo vsakdanjim življenjskim situacijam kos  le, če bodo fizično in psihično v najboljši kondiciji. Vitarium slovi danes po celovitem naboru storitev za preprečevanje civilizacijskih bolezni – njegovi učinkoviti sproščajoči programi so korak na poti k dobremu zdravju, boljšemu počutju, obnavljanju telesne energije, estetski zunanjosti ter odlični telesni in umski zmogljivosti.

Na zmago …
Pa ste se kdaj vprašali, ZAKAJ je tako težko (s)hujšati? Odgovori so običajno enaki za vse – premalo vztrajnosti, premalo spodbud, premalo časa, premalo denarja, napačen pristop do diete. Dolgoletne izkušnje strokovnjakov in doseženi rezultati gostov šmarjeških term pa kažejo, da smo s programi hujšanja, ki smo jih oblikovali v Šmarjeških Toplicah, na pravi poti. Skupni imenovalec programov, ki jih izvajamo, je prepletanje telesnih aktivnosti, diete, uporabe fizikalnih metod in motivacije za vztrajanje na poti k želenemu cilju. Trudimo se trajno odpraviti presnovno motnjo in izboljšati psihofizično zmogljivost tistih, ki so se nam odločili zaupati, ki so se odločili zmagati.

Za začetek …
V današnjih časih se ljudje skoraj ne moremo izogniti vnosu škodljivih snovi v organizem, saj se to odvija neprestano, pogosto brez našega nadzora. Nastanek civilizacijskih ali posledičnih bolezni – bolezni srca in ožilja, rakastih obolenj, bolezni presnove, zvišanega krvnega tlaka in debelosti – je posledica sodobnega načina življenja, ker se človekov prilagoditveni mehanizem hitrim spremembam ni sposoben dovolj hitro prilagoditi. Ljudje lahko najbolj vplivamo na učinkovitost svojega obrambnega sistema sami, z lastno aktivnostjo, pri tem pa je zelo dobrodošla pomoč naših strokovnjakov s preizkušenimi programi.

Edinstveni program razstrupljanja VitaDetox, ki poteka pod nadzorom svetovalke za prehrano in osebnega trenerja, pospešuje izločanje zdravju škodljivih substanc iz telesa in izboljša energijsko ravnovesje. Sestavni del programa je individualno določena telesna dejavnost (PACE, pilates, višinski trening, kardiokros) – vadba pozitivno vpliva na delovanje organov izločanja, saj je z izboljšano telesno prekrvavitvijo okrepljeno tudi njihovo delovanje, obenem pa se z ustrezno vadbo in hujšanjem znebimo maščobnega tkiva, v katerem se pogosto nalagajo tudi presežki škodljivih ksenobiotikov.

Pri programu razstrupljanja s prehranskim postom poskrbimo za posameznika tudi po psihični plati, saj se za prijetno počutje in ugodje izvajajo tudi sprostitvene masaže s posebnimi hladno stiskanimi eteričnimi olji, ki ublažijo stresni odziv, in posebne nege telesa.

Danes lahko z gotovostjo trdimo, da program prepriča s strokovno utemeljenostjo in pestrostjo ponudbe, z entuziazmom izvajalcev in očitnim zadovoljstvom gostov, ki se znova in znova vračajo na svoj obred.


Primarij Tomislav Majić, dr. med., spec. interne medicine:
"Razstrupljanje telesa je odličen način vnovičnega vzpostavljanja ravnovesja v organizmu. Da pa se izognemo morebitnim zdravstvenim težavam, ga je dobro izpeljati previdno in pod strokovnim nadzorom."

Za nov način življenja …
… se je preprosto treba odločiti, če imate preveč kilogramov in če nočete biti žrtev številnih obolenj, ki jih radi prikličejo prav kilogrami, to pa so sladkorna bolezen, prezgodnje staranje ožilja, zvišan krvni tlak, večje tveganje za možgansko kap in infarkt, kronične degenerativne bolezni sklepov. V Termah Šmarješke Toplice lahko vsi, ki imate presnovno motnjo, izgubite odvečne kilograme na zdrav način in zaživite bolj zdravo življenje.


Program Slim Fit je splet primernih telesnih aktivnosti, dietnih ukrepov, uporabe fizikalnih metod in motivacije za dosego želenega cilja – za trajno odpravo presnovne motnje in izboljšanje psihofizične zmogljivosti. Njegova prednost je, da je individualno oblikovan.

Preden spravite telo v pogon, je za vas gotovo pomirjujoča misel, da se lahko obrnete na strokovnjaka, ki zna ugotoviti, kakšna vadba je za vas najprimernejša. Pri tem programu inštruktor s pomočjo kardiotesta izmeri pripravljenost vašega telesa in preveri, kako se vaše telo odziva na različne telesne aktivnosti, na podlagi tega pa postavi realne cilje, izbere optimalne telesne aktivnosti in določi varno območje vadbe brez tveganja poškodb.

Najpomembnejšo vlogo pri hujšanju predstavlja zagotovo način prehranjevanja, zato je ključnega pomena posvet z nutricionistom. Ta vam pojasni vzorce prehranjevanja, sestavo hrane, kalorične vrednosti in glikemične indekse, vi pa mu opišete svoje dosedanje prehranske navade, preference, morebitne alergije in podobno. Na podlagi prehranskih navad in kaloričnih potreb vam bo predlagal jedilnik, ki bo vseboval vse potrebne snovi, hkrati pa upošteval tudi to, katerih vrst hrane bodisi iz osebnih bodisi iz zdravstvenih razlogov ne uživate.

Upoštevajte naravne danosti
Kako ohraniti zdravje, biti v ravnovesju s samim seboj in se počutiti odlično, vsak dan, so osnovna vprašanja vsakega človeka. Odgovor nanje – jasen in nedvoumen – se skriva v genih. V Termah Šmarješke Toplice smo učinkovite programe krepitve in ohranjanja zdravja zato nadgradili s programom, ki omogoča, da na osnovi analize svojih genov spoznate specifične zahteve svojega telesa. Program Vita-Gen temelji na nutrigenomiki, kar pomeni, da strokovnjaki na osnovi rezultatov genske analize za vsakega gosta posebej sestavijo jedilnik in izberejo primerno telesno vadbo. Z ustreznim prehranjevanjem in prilagojenim življenjskim slogom lahko nekatera obolenja (npr. srčno-žilne bolezni, diabetes tipa II, osteoporozo) celo preprečite.

Živeti zdravo življenje …
… je pri oblikovanju preventivnih vsebin osnovno vodilo Term Krka.  In izgovora kot »premalo časa« preprosto ne sprejmemo. Za vodeno zdravo mesečno hujšanje »od doma« se lahko odločite, ko bo VAM ugajalo – vse potrebne aktivnosti bomo v šmarjeških termah namreč izvajali takrat, ko boste VI imeli čas za to. Torej … nič več izgovorov in opravičevanj.

Enomesečni paket hujšanja – za vaše dobro – vključuje: meritve in kardiotest ob začetku programa, pogovor z osebnim trenerjem in načrt enomesečnih aktivnosti ter pogovor s prehranskim strokovnjakom in načrtom prehranjevanja za mesec, ki je pred vami. Že po enem tednu sledi kontrola z meritvami in vnovičen pogovor s trenerjem in prehranskim strokovnjakom – z namenom preverjanja začrtane poti, krepitve motivacije in dodatne spodbude. Dva tedna po začetku programa sledi tehtanje in pomenek s prehranskim strokovnjakom. Glede na naše izkušnje boste takrat že precej boljše volje in polni zdrave energije. Teden po tem pa boste ob zadnjem obisku opravili meritve  in ob tem z osebnim trenerjem določili načrt vadbe, ki se ga boste držali še naprej, za domov pa boste dobili tudi prehranski načrt, ki bo pripravljen na osnovi vašega dnevnika o zadnjih treh tednih in doseženih rezultatov. Delali boste torej iz sebe samega – zase.

Dobrodošli na novi poti – v novo življenje, v katerem boste doživeli veliko več kot v času, ko so vas omejevale »težke« številke. Spet boste vitalni, zdravi, ustvarjalni in ponosni nase.

Andreja Zidarič

 

PR sporočilo


torek 10. april 2012

Povezave: