DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA
Foto: www.welcome-to-slovenia.com

Foto: www.welcome-to-slovenia.com

Češnje


S prihodom poletja je v naših krajih tud kraljica sadežev meseca junija - češnja. Ljubitelji tega z vitamini in antioksidanti bogatega sadeža, katerega hranilna vrednost je sicer precej nizka, že nestrpno pričakujejo letošnjo sezono in ali bo letina obilna, zadovoljiva ali skromna.

Češnje, ki spadajo v družino sadja s koščicami, praviloma uspevajo pretežno v zmernem podnebju. Češnja naj bi v naše kraje prišla preko Rima, kamor so jo uvažali iz Perzije, iz mesta po imenu Cerasus (gre za mestece na severu današnje Turčije). V Sloveniji poznamo več različnih vrst, od posamezne vrste pa je tudi odvisno ali češnje obrodijo bolj zgodaj ali šele v "glavni sezoni", ki je praviloma v juniju, razlikujejo se tudi po intenzivnosti barv, saj poznamo od bledih oz. rumenkastih preko rdečih, temno rdečih in vse do skorajda črnih.

Češnje so osvežilne, zdrave in okusne, blagodejno pa delujejo tudi na črevesno floro. Češnje lahko uživamo na veliko različnih načinov. Večinoma jih uživamo sveže, nekateri kar neposredno z drevesa, drugi pa raje nabrane, ki jih predhodno temeljito operejo. Sveže češnje lahko uporabimo v sadnih solatah ali kot slasten dodatek k pregrešnemu razvajanju s sladoledom. Uporabimo jih lahko tudi v kompotu, iz njih napravimo sokove, marmelade, seveda pa odlično teknejo tudi kot sestavina raznih kolačev ali peciva, nenazadnje lahko iz njih naredimo tudi odličen češnjev zavitek, pri čemer je za lažje uživanje seveda priporočljivo izkoščičenje, za svojstven okus pa obogatitev z začimbami po lastni izbiri, čokolado, smetano …

S češnjami naj bi si tudi precej preprosto lahko pomirili živce, v kolikor ste pod stresom, ali  pa tudi umirili kašelj, če vas nadleguje. Kot so znale povedati tudi že naše babice, naj bi godno vplivale tudi na delovanje žleze ščitnice, vplivale na spodbujanje prečiščevanja ledvic in posledično izločanja strupov ter nenazadnje tudi pomagale pri zmanjševanju občutka napihnjenosti.

V kolikor lastne češnje v svojem sadnem vrtu še nimate, o možnostih sajenja drevesa s slastnim in vitaminsko bogatim sadežem pa razmišljate, lahko nekatere podatke o sajenju drevesa, pripravi zemlje pred sajenjem ter podrobnejši opis nekateri sort češenj (Van, Burlat, Lapins), kot tudi drugih vrst sadik, najdete na povezavi - tukaj.

Privoščite si slasten sadež, še posebej če vam to omogoča dobra letina drevesa z domačega vrta, in pohitite, kajti znan rek pravi: "Vid - češenj sit.", imenovani pa goduje 15. junija.


Tuesday 18. June 2013

Povezave: