DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Cepljenje proti gripi


Cepiti se – da ali ne, je pogosto vprašanje v sezoni viroznih in gripoznih obolenj, ki je to sezono še veliko bolj na udaru zaradi številnih primerov okužb z virusom t. i. nove gripe po svetu.

Cepljenje v Sloveniji
Proti novi gripi oz. pandemski gripi se je možno cepiti tudi v Sloveniji.

Zaradi prvotno predvidene postopna dobave cepiva, so na Inšitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in v skladu s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije pripravili predlog prednostnih skupin cepljenja, pri čemer so dodali, da strategija cepljenja sloni na epidemiloških podatkih in se bo sproti prilagaja epidemiološki situaciji in razpoložljivim količinam cepiva.

Cepljenje se v Sloveniji izvaja v 64 cepilnih centrih.

Prednostne skupine
Prvi so tako možnost cepljenja dobili zdravstveni delavci, saj naj bi bila tako omogočena njihova zaščita, prav tako pa tudi zaščita bolnikov, z zmanjšanjem obolevnosti pa tudi nemoteno delovanje zdravstvene službe.

Sledili so jim kronični bolniki, pri katerih se v času prebolevanja gripe lahko poslabšajo osnovne bolezni, posledično se poveča število sprejemov v bolnišnice, prav tako pa tudi poraba zdravil in umrljivost. Sem sodijo odrasli in otroki, starejši od 6 mesecev, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, sladkorno bolezen in druge metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, oslabljen imunski sistem zaradi bolezni ali zdravljenja z zdravili, ki slabijo imunost, prav tako pa naj bi bilo tudi smiselno cepiti nosečnice, ki imajo omenjene kronične bolezni.

Cepivo
Cepljenje proti pandemski gripi se izvaja s cepivom Pandemrix (GSK). Cepivo ima dovoljenje za promet, ki ga je na podlagi podatkov o njegovi učinkovitosti in varnosti izdala Evropska agencija za zdravila (EMEA). Cepivo se tako lahko uporablja v vseh državah Evropske unije.

Pandemsko cepivo je »mrtvo« cepivo, ki vsebuje inaktivirane delce virusa pandemske gripe in zato ne more povzročiti bolezni. Pandemsko cepivo je namenjeno zaščiti pred pandemsko gripo. Uporablja se samo v primeru  pandemije virusa influence A (H1N1)v, ki jo je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila 11. junija 2009. Pandemsko cepivo je izdelano z enakimi postopki kot običajno sezonsko cepivo.

Na učinkovitost cepiva proti gripi vplivata starost in zdravstveno stanje cepljene osebe. Pri osebah, ki imajo zaradi kakršnega koli vzroka zmanjšan imunski odziv, je lahko cepivo manj učinkovito. Vsako cepivo proti gripi je izdelano za zaščito pred točno določenim tipom virusa in je učinkovito le, če se ujema z virusom, ki kroži v okolju.

Cepivo se daje v mišico (nadlahti ali stegensko). O sočasni uporabi pandemskega cepiva z drugimi cepivi ni podatkov. Če je smiselna sočasna uporaba, je treba cepiva injicirati na različna mesta. V primerih sočasnega cepljenja so lahko neželeni učinki bolj izraziti.

Delovanje cepiva
Pandemsko cepivo deluje kot druga cepiva, in sicer tako, da imunski sistem, ki je obrambni mehanizem telesa, "nauči", kako naj se brani proti bolezni. Pandemsko cepivo vsebuje majhno količino beljakovin s površine pandemskega virusa A (H1N1)v.  Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem razvije protitelesa proti beljakovinam virusa v cepivu. Tako je "pripravljen", da ob okužbi hitreje tvori protitelesa in se brani pred boleznijo.

Vsebnost cepiva
Pandemsko cepivo vsebuje inaktivirane delce pandemskega virusa gripe. V cepivu je tudi adjuvans ASO3, ki spodbudi boljši odgovor imunskega sistema po cepljenju. Poleg tega vsebuje še pomožne snovi polisorbat 80, oktoksinol 10, tiomersal, natrijev klorid, natrijev hidrogenfosfat, kalijev dihidrogenfosfat, kalijev klorid, magnezijev klorid in vodo za injiciranje. Cepivo ustreza priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije in odločbi EU za pandemijo.

Kdo ne sme biti cepljen?
S pandemskim cepivom ne smejo biti cepljene osebe, ki so imele resno alergično reakcijo na katero koli sestavino pandemskega cepiva ali na katero koli snov, ki je lahko prisotna v cepivu v sledovih, in sicer: jajčne in piščančje beljakovine, ovalbumin, formaldehid, gentamicinijev sulfat ali natrijev deoksiholat.

V primeru akutne bolezni  z visoko telesno temperaturo (nad 38 °C) se cepljenje odloži.

Previdnost pri cepljenju s pandemskim cepivom je potrebna pri osebah s kakršno koli alergično reakcijo (poleg nenadne, življenje ogrožajoče alergične reakcije) na katero koli sestavino cepiva, tiomersal, jajčne in piščančje beljakovine, ovalbumin, formaldehid, gentamicinijev sulfat ali natrijev deoksiholat. Blaga okužba, kot je prehlad, ni ovira za cepljenje, vendar se pred cepljenjem vseeno raje posvetujte s svojim zdravnikom. Dojenje ni ovira za cepljenje s pandemskim cepivom. Če imate motnje strjevanja krvi ali ste nagnjeni k podplutbam, je treba pred cepljenjem s pandemskim cepivom o tem opozoriti zdravnika ali medicinsko sestro.

Pandemsko cepivo je mrtvo cepivo in zaradi tega ne more povzročiti bolezni. Osebe z oslabljenim imunskim odzivom zaradi bolezni ali zdravljenja je priporočljivo cepiti s pandemskim cepivom, vendar je lahko pri njih cepljenje manj učinkovito.

Možni neželeni učinki
Kot pri drugih cepljenjih so tudi po cepljenju s pandemskim cepivom možni neželeni učinki, ki so podobni kot po cepljenju proti običajni sezonski gripi.

Najpogostejši neželeni učinki so lokalne reakcije na mestu cepljenja (zatrdlina, oteklina, bolečina, rdečina), glavobol, bolečine po mišicah in sklepih, zvišana telesna temperatura ter utrujenost. Večina neželenih učinkov je blagih in prehodnih ter minejo v nekaj dneh.

Resni neželeni učinki po cepivih proti gripi so redki. Izjemno redko se po cepljenju pojavijo alergične reakcije, ki lahko privedejo do šoka (anafilaktični šok). Zdravniki vedo, kako ravnati v takem primeru, tako da cepljeni po ustreznem zdravljenju nimajo posledic. Če se po cepljenju pojavijo neželenih učinki, se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom.

Cepilni centri
Zaradi postopne dobave cepiva in večjih pakiranj bo cepljenje proti pandemski gripi v Sloveniji potekalo v cepilnih centrih, kjer bodo najprej cepljene prednostne skupine (zdravstveni delavci in kronični bolniki). Več o morebitnih spremembah cepilnih mest pa tudi sicer na spletni strani www.ustavimo-gripo.si. Evidence o opravljenih cepljenjih bodo vodili cepilni centri in ob koncu cepljenja podali poročilo. Skupaj s cepivom bodo namreč prejeli tudi vsa potrebna gradiva in obrazce za poročanje.

Vir: www.ivz.si


Sunday 20. October 2013

Povezave: