DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Čas za urejanje balkonov


Slovenci imamo rože radi, več kot očitno pa imamo prirojen tudi gen za ohranjanje le-teh - če le premoremo svetel kotiček v sobi, na stopnišču, v kleti ali v hlevu, rastlinam skušamo podaljšati življenje. Večino okenskih in balkonskih rožic lahko s prezimovanjem ohranimo več let.

Sredi marca se rastline v prezimovališču prebudijo. Takrat jih začnemo dognojevati in obenem vršičkati, da se čim bolj obrastejo s stranskimi poganjki. Uporabimo tekoče gnojilo za zelene rastline, ki je obogateno z vitamini in vsebuje večji odmerek fosforja, s čimer pospešuje razvoj koreninskega sistema. To je zlasti pomembno pri doma vzgojenih potaknjencih bršljank. V aprilu je čas za presajanje rastlin v korita, ki jih bomo v maju prestavili na prosto. Korita dobro očistimo in napolnimo s kvalitetno petkomponentno zemljo za okenske in balkonske rastline. Rastline takoj po sajenju zalijemo s fungicidom proti koreninski gnilobi. Po presajanju jih nato en mesec ne dognojujemo, saj jim hranila v zemlji povsem zadostujejo. Ko pa začnejo intenzivno rast, cvetoče rastline začnemo dognojevati s tekočim gnojilom za cvetoče rastline, ki ima dodane vitamine, zelene strukturne rastline pa z gnojilom za zelene rastline. Posajene rastline ne hranimo v toplih notranjih prostorih, ker bi se pojavili dolgi, šibki, slabo obarvani poganjki. Raje jih postavimo pred zavetno steno in po potrebi prekrijemo z agrokopreno.

V cvetličnih zasaditvah so najbolj priljubljene rastline, ki bogato cvetijo vse do jeseni, za neprestano nastavljanje novih cvetnih popkov pa potrebujejo veliko hranil. Poleg rastlin, ki smo jih izbrali zaradi barve in oblike cvetov, poiščemo še nekaj takšnih z zanimivim vonjem. Za dognojevanje tako uporabljamo visoko kakovostno tekoče gnojilo, ki je obogateno z enajstimi vitamini in izvlečki morskih alg. Vsebnost in razmerje hranil v njem je posebej prilagojena potrebam cvetočih rastlin. Tako dušik poskrbi za zdravo rast in lepe zelene liste, fosfor pripomore k večjemu cvetnemu nastavku, kalij pa skrbi za odpornost rastlin na neugodne zunanje pogoje. Dobro razmislimo, katere rastline bomo posadili na sončno in katere na senčno stran, in ne pozabimo upoštevati barve fasade in cvetočih zasaditev na vrtu.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba GaiaVsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Monday 07. April 2014

Povezave: