DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Čas je za plodovke


Plodovke izvirajo iz toplih krajev, zato obožujejo toploto in vlago. Po prvem maju že lahko posejemo kumare in bučke, v sredini meseca pa sadimo paradižnik, paprike, lubenice in melone. Če jih sadimo v mešanih kulturah, zmanjšamo izčrpavanje tal ter bolje izrabimo prostor.

Poskrbeti moramo tudi za ustrezno prehrano. Ob sajenju dodajmo organsko gnojilo v obliki pelet, ki je obogaten z naravnim kalijem, Plantella Organik K. Če jih še obilno zalijemo, je uspeh zagotovljen.

Najbolj priljubljeni so paradižniki, paprike in kumare

Paradižnik je med plodovkami verjetno delovno najbolj zahtevna rastlina in nam bo pri opravilih na vrtu vzela največ časa, paprika pa je najbolj odvisna od toplote, zato najbolje uspeva v poletnih mesecih. Veliko previdnosti zahteva tudi vzgoja kumar. Za dobro uspevanje ji najbolj ustrezajo toplejša območja, zato za pridelovanje izberemo zavetrne lege, ki so nagnjene na jug in so osončene skozi ves dan. Ker so občutljive za mraz, se tudi tu hitenje ne splača.

Ste že pomislili na jajčevce?

V slovenskih vrtovih vedno pogosteje srečamo tudi jajčevce ali melancane. Že pri načrtovanju gredic je potrebno upoštevati, da se slabo razume s krompirjem in paradižnikom. Njegovi dobri sosedje so fižol, grah, bob, zelje, žametnica, kapucinke in ognjič. Včasih so se z lubenicami in melonami sladkali le Primorci, ki jih lahko sejejo neposredno na gredico. Ob sajenju kakovostnih sadik pa odlično uspevajo tudi drugje v Sloveniji. Izbrati je potrebno le najbolj sončno lego, dobro je tudi zastiranje tal s slamo, saj jih ta najbolj greje.

Vse plodovke zahtevajo veliko hranil

Poleg tega, da so plodovke zahtevne glede toplote, potrebujejo tudi zelo veliko hranil. Če želimo, da dobro uspevajo, je potrebno zagotoviti plodna tla z dovolj organske snovi, še zlasti pa so nam hvaležne za gnojenje z organskimi gnojili. Najbolje je, da pri pripravi tal uporabimo dolgodelujoče organsko gnojilo v obliki pelet Plantella Organik K, ki je obogateno z naravnimi viri kalija.

Tudi kasneje v rastni dobi potrebujejo veliko hranil, zato jim te zagotovimo s kakovostnim tekočim organskim gnojilom na osnovi morskih alg Bio Plantella Vrt, ali pa uporabimo organsko gnojilo v obliki granul Bio Plantella Nutrivit za plodovke in ki ima zaradi svoje oblike hranila zelo dostopna rastlinam. Za dopolnilno gnojilo lahko izkoristimo tudi naravno zastirko iz gabeza in kopriv, ki hkrati zagotavlja rahla in vlažna tla. V stresnih pogojih, kot so suša, toča ali velike temperaturne razlike, lahko rastlinam kljub pravilni prehrani odpornost pade.

Oslabljene so bolj dovzetne za napade škodljivcev in bolezni. Za krepitev potrebujejo dodatne vitamine iz skupine B, ki jim jih priskrbimo z naravnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita. Okrepljena rastlina razvije bogatejši koreninski sistem in večjo listno maso, s tem pa je pogojen tudi večji pridelek.


Davor Špehar


nedelja 20. maj 2012

Povezave: