DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Film

Butec na večerji


Tim Conrad ima skoraj vse. Je bister in čeden možak, njegova prelepa dolgoletna spremljevalka Julie pa je tik pred tem, da končno sprejme njegovo snubitev. Lepo stanovanje in dober avto pa sta precejšen strošek, zato Timu ne bi škodilo napredovanje v finančnem podjetju, kjer dela. Šef Fender ga je že opazil in Timu se nasmiha nova pisarna, ki jo seveda spremlja tudi večja plača, toda najprej se mora izkazati na vsakomesečni večerji v Fenderjevi mogočni vili. Malenkost, bi rekli. Kaj pa je večerja z velikimi ribami iz podjetja posebnega?
No, njegove kariere ne bo krojil sam obrok, temveč izbira gosta, ki ga bo pripeljal s sabo.
Fender in njegovi podrejeni se namreč vsak mesec zberejo v družbi izjemnih ljudi, očarljivih posameznikov, ki ne sprejemajo družbenih omejitev in ker so edinstveni, so vedno potisnjeni na rob družbe.

Na kratko povedano, Fender od vsakega gosta zahteva, da s sabo pripelje bedaka.    Tim na začetku ne more preko svoje slabe vesti, norčevanje iz čudakov se mu zdi okrutno. Ravno, ko hoče odpovedati sodelovanje, pa usoda ali božja previdnost ali čudno naključje, kakorkoli že to razumemo, predenj postavi idealno rešitev.

To je uslužbenec na davčnem uradu Barry Speck, ki ga Tim nehote podre z avtom. Barry je amaterski preparator. S svojim znanjem rešuje poginule miši in jim vliva novo življenje - preparira jih, jih obleče v človeška oblačila in jih postavlja v prizore, narejene po znanih umetninah, zgodovinskih prelomnicah ali njegovem življenju. Te instalacije imenuje "mištrovine".  
Tim se takemu človeku preprosto ne more upreti (zbogom, slaba vest!) in povabi ga na Fenderjevo večerjo. Za Barryja pa je Tim veliko več kot le voznik avtomobila, ki bi ga lahko do smrti povozil. Sprejme ga kot novega najboljšega prijatelja in kmalu dobri nameni nerodnega računovodje sprožijo plaz polomij v Timovem skoraj popolnem življenju. V slabih 24 urah pokvari večmilijonski posel in uniči Timovo zvezo z Julie. Timova svetla prihodnost se s svetlobno hitrostjo izmika..
Dobro, pozabimo za trenutek te malenkosti. Kaj pa večerja?          


Igralska zasedba:
Barry Speck: STEVE CARELL
Tim Conrad: PAUL RUDD
Kieran: JEMAINE CLEMENT
Julie: STEPHANIE SZOSTAK
Therman: ZACH GALIFIANAKIS
Darla: LUCY PUNCH
Mueller: DAVID WALLIAMS
Lance Fender: BRUCE GREENWOOD

Režija: JAY ROACH
Dolžina: 114 minut


Tuesday 07. September 2010

Povezave: