DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Juhe

Bučna kremna juha


Jesen nas poleg drugih dobrot obdarja tudi z bučnimi dobrotami. Poleg tega da so buče izredno zanimiv material za sproščanje domišljije z namenom okraševanja vhodnih vrat ali okenskih polic na naših domovih, pa predstavljajo tudi pomembno sestavino v kuhinji.

Z namenom, da se v mrzlih jesenskih dneh pogrejemo, vam ponujamo preprost recept za bučno kremno juho. Preizkusite ga.

 
Za 6 oseb potrebujemo:

1 kg očiščene buče,
1 čebulo,
1 korenček,
1 korenino peteršilja ali gomolj zelene,
1 žlico masla,
2 žlici olja,
5 dcl bistre juhe,
muškatni orešček,
6 žličk kisle smetane,
sol in poper

Priprava:

Bučo, korenček, korenino peteršilja oz. zeleno očistimo in narežemo na manjše kocke, čebulo olupimo in sesekljamo. Na olje, ki smo ga pogreli v posodi, dodamo žličko masla, nato nasekljano čebulo, ki jo pražimo, dokler ne postekleni. Postopoma dodajamo še koščke buče, korenčka in peteršilja oz. zelene. Zelenjavo počasi dušimo, nazadnje popražimo, zmes pa nekajkrat pomešamo.

Ko se zelenjava malo zmehča, jo zalijemo z litrom vroče vode, pustimo, da zavre, po okusu solimo in popopramo ter pokrito kuhamo dobrih 20 minut, do želene mehkosti. Kuhano bučo in zelenjavo zmešamo s paličnim mešalnikom ter prilijemo čisto juho, zavremo, po okusu začinimo s poprom in muškatnim oreščkom in kuhamo še nekaj minut.

Juho postrežemo v krožnike (če imamo na voljo, lahko juho postrežemo tudi v manjše izdolbene bučke), okrasimo z žličko kisle smetane ter vroče postrežemo.

Dober tek.


Sunday 02. October 2011

Povezave: