DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Bučke in kumare spadajo med največje požrešnice na vrtu


Bučke potrebujejo za rast veliko prostora, saj svoje vreže razprostirajo po celotnem vrtu, če jim to pustimo. Vendar so poleg kapusnic tudi vrsta, ki za rast potrebuje precej hranil.

Bučke večinoma rastejo grmičasto, medtem ko kumare vreže razpredajo daleč naokoli, zato jih je primerno saditi na rob vrta, če imamo možnost, celo ob vrtno ograjo. Tako se bodo vzpenjale po njej, ne po vrtu, poleg tega bodo na ta način drugim vrtninam v vročih dneh nudile nekoliko hlade sence.

Predvsem pri bučkah, kot so denimo 'zuchini', moramo biti v času rodnosti pozorni in plodove pobirati dnevno, saj drugače ti zelo hitro prerastejo primerno velikost.

Pri bučkah in kumarah je pomembno redno zalivanje, saj plodove obeh vrst v največji meri sestavlja voda. Na neki način bi lahko rekli: kolikor vode rastlina dobi, toliko bo pridelka. Rastlina je občutljiva za pomanjkanje vode predvsem zato, ker je njihov koreninski sistem zelo slab, saj ne sega globoko.
Bučkam lahko dodamo še druge jedilne buče, ki jih lahko vzgojimo na vrtu in jih pobiramo v pozni jeseni. Le-te so zelo okusne in tudi okrasne, saj nam s svojimi živimi barvami (predvsem z različnimi odtenki oranžne) popestrijo vrt in okolico hiše. Tako kot kumare, jih sadimo na rob vrta, saj svoje vreže razpletejo daleč naokoli in zavzamejo kar veliko prostora. Sicer pa niso zahtevne za vzgojo.

Iz arhiva Kluba Gaia, Strokovnjaki Kluba Gaia


Radi vrtnarite?
Pokažite in predstavite svoje vrtnarske dosežke, uredite si svoj vrtni koledarček, sodelujte v natečajih, ali pa preberite še več vrtnarskih nasvetov  in se s pogovorite s strokovnjaki na www.klubgaia.com.


Monday 23. May 2011

Povezave: