DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Buče in bučke - v vrtu in kuhinji


Bučke sadimo, ko mine nevarnost prve slane, saj so toplotno zahtevne rastline, vendar manj kot njim sorodne melone, dinje ali lubenice. Plod buče se začne razvijati šele pri 8-10 0C. Buča je hitro rastoča rastlina, zato moramo pri sajenju ali saditvi upoštevati razdaljo med vrstami in v vrsti. Ker uspevajo le na dobro pognojenih tleh, ki vsebujejo veliko organske snovi, tla pred setvijo ali saditvijo dobro pognojimo. Medvrstna razdalja naj bo od 140 do 160 cm, razdalja v vrsti  pa od 60 do 80 cm. Buče uspevajo od aprila in do pozne jeseni (do oktobra), dokler zopet ne nastopi prva jesenska slana. Če imate na vrtu prostor jim najbolj ugaja toplejša, zavetna in predvsem sončna lega.

Med rastno dobo po potrebi okopavamo, predvsem pa zalivamo in zastiramo tla, ter jih varujemo pred boleznimi in škodljivci. Med boleznimi je najbolj pogosta pepelasta plesen bučnic (Pseudoperonospora cubensis). To bolezen so odkrili na Kubi, po čemer je tudi dobila ime. Iz Kube se je širila najprej v Severno Ameriko, nato na Japonsko in od tam povsod po svetu. Bolezen se pokaže sprva kot svetle pege, ki pozneje postanejo rdeče ali temne. Bolezen uspešno zatiramo s pripravkom na osnovi sojinega lecitina, ki okrepi celične stene, tako da je rastlina bolj odporna proti okužbi. Uporabimo ga tudi do 12 krat v sezoni. Od škodljivcev so najpogostejši polži in uši. Najslajša jed za polže (poleg solate) je tudi, peletirana vaba za polže, ki deluje ciljno in zanesljivo. Vaba privablja polža in ko jo ta zaužije, in nenadoma nima več dodatne želje po prehranjevanju. Listnih uši se bomo dobro rešili, če bomo uporabili naravno ogrščično olje, ki deluje tako, da zaduši škodljivca in ta pogine.

Zanimivosti
* bučke bolje prenašajo pomanjkanje vlage kot kumare, zaradi globokega koreninskega sistema
* plodove jedilnih bučk obiramo čim pogosteje, takoj po cvetenju, ko so dolgi 15-20 cm
* pridelek bo obilnejši, če bomo rastlino redno zalivali z naravnim vitaminskim hranilnim kompleksom, ki vpliva na bujno cvetenje in razvoj plodov
* plodovi zgnijejo, če zalivamo po rastlini, zato je vedno potrebno zalivati  zemljo
* buče so odlična dietna hrana

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba GaiaVsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Tuesday 20. July 2010

Povezave: