DOMOV >ZDRAVJE > PREVENTIVA

Bownova terapija


Bownova terapija je v Sloveniji znana nekaj let. Gre za vrsto manualne terapije, ki ima neverjetne pozitivne učinke pri vrsti tegob, ki pestijo človeka v današnjem času.

Lahko trdimo, da je zelo uporabna pri mnogih mišično-vezivno-skeletnih problemih ali kot sprostitvena terapija, ki nam omogoča, da se lažje spoprijemamo z vsakodnevnimi fizičnimi in psihičnimi izzivi.

Kako poteka Bownova terapija in kaj jo loči od ostalih terapij?
To je zelo nežna tehnika in osebe, ki je še ne poznajo dostikrat preseneti prav samo izvajanje te terapije. Terapija ni boleča ali nasilna kot so mnoge znane manualne terapije a je klub temu učinkovita.

S prečnimi rahlimi potegi preko mišično-vezivnega tkiva tako imenovanimi »Bownovimi potezami«, ki jih izvedemo na točno določenih predelih in v določenem zaporedju, delujemo na telo preko dveh sistemov: vezivnega tkiva in živčnega sistema. Posebnost te tehnike so tudi presledki med izvajanjem Bownovih potez, saj s tem ko se med izvajanjem terapije odmikamo od klienta omogočamo telesu, da se le-to odzove na dražljaje, ki jih z Bownovimi potezami vnašamo v telo. Vsa terapija temelji na tem, da s takšnim somato-vibracijskim načinom vnašanja dražljajev sprožimo boljši pretok energije v telesu in s tem pospešimo proces samozdravljenja. Bownovi posegi
lahko zajamejo celotno telo, ali pa posamezne poteze uporabimo na potrebnih lokacijah.

Kdaj priporočamo Bownovo terapijo?
Priporočamo jo pri različnih akutnih in kroničnih problemih v mehkih tkivih, pri športnih poškodbah, pri bolečinah v predelu hrbta in vratu, pri glavobolih, migrenah, neravnovesju v medenici. Pozitivne učinke dosežemo tudi pri akutni in konični utrujenosti, zelo pogosto jo uporabljamo za doseganje sprostitve in kontrole stresa.

Današnji način življenja, v katerem se skoraj vsi premalo gibamo in preveč sedimo pred računalniki televizorji ali video napravami, nam dostikrat povzroča bolečine v    hrbtenici, zlasti v vratnem delu in ramenih. Tudi to vrsto bolečine lahko dokaj uspešno razrešujemo z uporabo Bownove terapije. Z obravnavo dosežemo sprostitev, zmanjšanje napetosti v tkivih in posledično popuščanje bolečine. Ko dosežemo zmanjšano tenzijo vedno svetujem upoštevanje še drugih navodil, izvajanje razteznih vaj in vaj za krepitev globokih mišic. Zelo pomembna je tudi hidracija tkiva, zato opozarjam na pitje zadostne količine vode, kar pomeni 1 liter in pol dnevno.

Terapijo varno izvajamo v vseh  življenjskih obdobjih od rojstva do pozne starosti, kar je prednost pred nekaterimi drugimi vrstami manualne terapije.
Pomembno je, da se v prvih štiriindvajsetih ali še bolje oseminštiridesetih urah po izvajanju Bownove terapije izogibamo povečanim telesnim naporom, raznim masažam, elektoterapiji in prevročim  ali prehladnim kopelim. Tako dopustimo telesu, da proces samouravnavanja v lahko v celoti steče.

Koliko obiskov je potrebnih pri terapevtu?
Odvisno je predvsem od težav in od časa trajanja le-teh. Pri akutnih bolečinah se običajno že po nekaj terapijah pokaže znatno izboljšanje. Pri kroničnih težavah je potrebno ponavadi več zaporednih obiskov. Idealen razmik med posameznimi terapijami je 5 – 7 dni, v nekaterih primerih je to obdobje lahko tudi daljše ali krajše.

Polona Dornik, dipl.fizioterapevtka
Vodja fizioterapije v Zdravilišču Laško

Informacije in rezervacije:
Thermana Laško, Zdraviliška cesta 6, 3270 Laško
Telefon: 03 73 45 700
E-mail: info@thermana.si
Spletna stran: www.thermana.si


sreda 04. januar 2012

Povezave: