DOMOV >ZDRAVJE > REKREACIJA

Bowling


Bowlingu podobno igro so igrali že stari Egipčani okrog leta 3200 pred našim štetjem. Po pravilih, takih, ki veljajo še danes, pa se igra bowling od leta 1895, ko so v New Yorku ustanovili ameriško bowling zvezo ABC (American Bowling Congress). Naprava, ki pobira in postavlja keglje ter vrača krogle, je bila izumljena leta 1952, kar je dokončno pritegnilo k bowlingu tudi najširše množice. Danes je bowling svetovno uveljavljena igra, igra se v 140 državah, samo v Ameriki je preko 250.000 stez in več kot 89 milijonov igralcev.Opis in oprema
Steza je dolga približno 20 metrov in široka dober meter. Zaletišče je dolgo približno 4,5m.

Krogle so težke od 3,6 do 8,2 kilograma. Teža krogle v funtih je tudi napisana na kroglah, med seboj pa se ločijo tudi po barvah, ki prav tako označujejo njihovo težo. Izberite si primerno težko (ne pretežko) kroglo v katero zlahka vtaknete prste (palec, sredinec, prstanec).

Keglji iz javorovega lesa so visoki 38 cm in vsak tehta 1,8 kg. V trikotnik na koncu steze je postavljenih 10 kegljev.

Pravilna obutev za igranje bowlinga je zelo pomembna. Igralec mora imeti zato obute posebne čevlje, ki omogočajo pravilno drsenje in oprijem na zaletišču steze, ki sta pomembna za dober met krogle. Čevlje si lahko izposodite na vsaki recepciji bowlinga, pri tem pa je ponavadi obvezna uporaba nogavic za enkratno uporabo, ki jih dobite skupaj s čevlji.

Udobna oblačila, ki ne ovirajo vašega gibanja (priporočamo dolge hlače in športno majico) so najprimernejša za igranje bowlinga.

Potek igre
Igro sestavlja deset okvirjev, ki jih imenujemo Frames, v vsakem okviru igre pa je vaš cilj s prvim metom podreti vseh deset kegljev. Če vam ne uspe vseh kegljev podreti s prvim metom, imate na voljo še drugi met. V vsakem okviru torej vržete največ dvakrat.

Strike (vseh deset kegljev podrtih s prvim metom): šteje 10 točk plus bonus točke za keglje, ki jih igralec podre z naslednjima dvema metoma krogle.

Spare (deset kegljev z dvema metoma): šteje 10 točk plus število podrtih kegljev s prvim metom v naslednjem okvirju.

Seštevanje rezultatov posameznih okvirov ni preprosto, a vam bodo pri tem pomagali računalniki, ki bodo vse opravili namesto vas. V posamezni igri zmaga igralec z največjim skupnim seštevkom točk.

Pravila obnašanja na bowlingu
Dostop na igrišče je dovoljen samo v čevljih za bowling. Pazite, da ne zmočite podplatov čevljev, ker to onemogoči drsenje pri metu.

Kroglo vedno najprej primite z obema rokama, pravilno namestite prste in se pripravite za met.

Nikoli ne stopite na stezo. Pazite, da nikoli ne prestopite črte, ki označuje konec zaleta. Če vam krogla slučajno ostane na stezi, pokličite na pomoč osebje. Površina steze je zelo gladka in drseča, ker je namazana s posebnim premazom. Če črto prestopite, je met neveljaven.

Desno pravilo: pri igri ima prednost igralec na desni stezi. Počakajte, da vrže prvi in šele potem stopite na zalet, tako da ga ne motite pri koncentraciji.

Cene
Za eno uro igranja bowlinga boste plačali med 10 do 22 evrov, odvisno od termina. Če računate, da lahko igrajo skupaj štirje igralci lahko to pomeni med 3 do 6 evrov po osebi za uro igranja. V nekaterih bowling centrih pa ponujajo še cenejše dopoldanske termine.


četrtek 15. marec 2012

Povezave: