DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Borba z mrzlimi nogami


Le kdo jih ne pozna – težav z mrzlimi nogami predvsem pozimi?

Skoraj vsaka peta ženska trpi zaradi težav z mrzlimi nogami, a tudi vse več moških jih priznava.

Mrzle noge so lahko tudi znak za resne zdravstvene težave, predvsem za bolezni krvnega obtoka in za težave s prekrvavitvijo.

Vsi, ki imamo pogosto mrzle noge, moramo pognati svoj krvni obtok v celem telesu.

Pripravimo si kopel

Kopel za noge, v katero damo za celo pest kopelne soli ali obogatimo z nekaj kapljicami rožmarinovega olja, učinkuje skorajda nadnaravno. Naknadna masaža s kremami ali krtačami bo poskrbela, da bomo imeli tople noge še kar nekaj ur.

Rožmarinov čaj
Krvni obtok bo pospešil tudi rožmarinov čaj. Eno čajno žličko rožmarinovih iglic prelijemo s skodelico vrele vode in pustimo stati. Dvakrat dnevno spijemo eno skodelico rožmarinovega čaja.

Kneippanje
Kneippove metode izmenične hoje po ledeno mrzli in topli vodi, je ena izmed najpogostejših metod proti stalnim mrzlim nogam.

Trik z nogavicami
V kolikor to ne bi pomagalo, se poslužite starega trika z nogavicami – bombažne nogavice navlažite v mrzli vodi, jih oblecite in preko oblecite še suhe nogavice. Noge bodo kmalu postale tople.

Savna
Pomagal bo tudi reden obisk savne in pogosta telovadba prstov na nogah.

In še en nasvet, ki smo ga našli na svetovnem spletu: pekoče začimbe naj bi po izkušnjah nekaterih  zelo učinkovito pognale krvni obtok. Takšne so tabasco, feferoni, čili, paprika ... Pekoče začimbe segrejejo telo od znotraj navzven, a vendarle z njimi ne pretiravajmo.


Monday 11. March 2013

Povezave: