DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Bonsai


Kaj je bonsai?

Dobesedni prevod japonske besede bonsai pomeni »drevo v posodi«. Za pojmom bonsai pa je seveda veliko več. Bonsai je drevo, ki skupaj z glineno posodo tvori harmonično celoto. Skozi vrtnarske oblikovalske posege se oblikuje v pravo drevo v miniaturni obliki. Redno obrezovanje sili bonsai k počasni rasti. Obliko in velikost mu zmeraj določi človek, ki pa se mora držati določenih pravil, da bo drevo zdravo in izgled estetski.

Natančne domovine filozofije bonsaja ne poznamo. Znano je da so že stari Kitajci oblikovali miniaturne pokrajine v plitkih posodah. Ta penjing tehnika je zagotovo bila predhodnica tehnike bonsaja. Prve slikarije penjinga so našli v kitajskih templjih in izvirajo 200 let pred Kristusom. Posamezna drevesa v posodah so se pojavila šele  kasneje. Iz kitajskega izraza pun-sai je nastala japonska beseda bonsai.

Po drugi svetovni vojni, so britanske in angleške vojaške enote iz vzhoda prinesle pritlikava drevesa. Interes se je seveda povečeval s poznanostjo. Navdušenci so hitro začeli odkrivati skrivnosti vzgoje in tehnike celo malo prirejali.

Podjetni Američani so bonsai zelo skomercializirali in v bonsaje so se začeli spreminjati fikusi in številne druge drevesne vrste, ki jih lahko prezimujemo v zaprtih prostorih. Tako je filozofija dobila novo celoletno nenaravno dimenzijo. In prav takšne bonsaje lahko kupimo v številnih trgovskih centrih tudi pri nas. 

Velikost in starost
Kako star je? ... je eno izmed najbolj pogostih vprašanj pri prvem pogledu na bonsai. Opazovalci so največkrat navdušeni na starim izgledom tako majhnih dreves. Zelo težko si namreč mnogi predstavljajo, da so lahko že nekaj generacij v skrbni negi ljudi. Šele, ko boste sami oblikovali nekaj svojih bonsai dreves, boste ugotovili kako nepomembna je resnična starost nasproti starosti izgleda. Najpomembnejše bodo vedno lepota oblike, barve in struktura drevesa.

Številni tudi menijo, da večji kot je bonsai, starejši in boljši je. To ne drži. Ne drži niti to, da je večji bonsai težje estetsko oblikovati in negovati. Za manjše bonsaje je potrebno ogromno spretnosti in potrpežljivosti, da drevo izgleda kot miniatura originala iz narave.

Drevesne vrste
V bonsai lahko spremenimo praktično vse olesenele rastline. Zelo primerne pa so številne avtohtone drevesne vrste:
* bukev, brest, breza, javor, gaber, glog, pušpani …
* bor, macesen, smreka, brin, cipresa …

Vsako drevo pa zahteva specifične pogoje nege.

Slog
V bonsai tehniki poznamo številne sloge, ki jim je pri oblikovanju potrebno slediti:
* formalni pokončni slog
* naključni pokončni slog
* nagnjeni slog
* metlasti slog
* večdebelni
* slog bičan v vetru
* kaskadni slog …

Za vse ljubitelje vrtnarskih del, ki bi se radi ukvarjali z vzgojo bonsajev predlagamo, da poskušajo narediti nekaj povsem svojega. Ne kupujte v nespecializiranih trgovinah, ampak raje ustvarjajte iz domačih drevesnih vrst. Trajalo bo sicer dlje, vendar bo užitek ob uspehu toliko večji.

Da bi postali majhni mojstri vzgoje bonsajev bo potrebno teoretično preštudirati knjigo ali dve strokovne literature na to temo, nato pa se prične dolgotrajno delo z obilo veselja in potrpežljivosti. Naučiti se boste namreč morali, katere drevesne vrste so najbolj primerne za bonsai, kdaj je potrebno presajati, kako obrezovati korenine, kdaj in kako obrezovati krošnje, kako zalivati, kam se odpraviti po nakup bonsai posod in kakšne posode so najprimernejše …

Kot lahko vidite je vzgoja bonsajev res prava umetnost in zahteva resnično celega človeka. Vložiti boste morali ogromno časa in truda, s pripomočki (škarje, posode, žico …) lahko pri prvih poizkusih improvizirati in ni potrebno kupovati profesionalnega orodja. Po prvih uspehih boste pa z veseljem vložili tudi kaj finančnih sredstev. V bonsai filozofiji se namreč prav vse prenaša iz generacije v generacijo. Vaši otroci in vnuki bodo zagotovo presrečni nasledniki in z velikim veseljem bodo nadaljevali začeto delo.

Smo vas navdušili? Če imate čas, prostor in voljo, bomo z veseljem objavili kakšno fotografijo vaših prvih uspehov.

O posameznih tehnikah posameznih opravil pa kmalu na naši spletni strani.


Tuesday 20. September 2011

Povezave: