DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Boj proti polžem na vrtu


Nastopil je čas, ko je na našem vrtu že najlepša solata in počasi bo tudi ostala zelenjava. Solata pa ni všeč samo nam, ampak tudi številnim polžem, ki na njo prežijo predvsem v nočnem času in najraje se spravijo prav na mlado zelenjavo. In kako lahko z biološkimi sredstvi preprečimo polžem dostop do našega vrta?

Razne ograje proti polžem so le delno uspešne pri odvračanju polžev. Polži bodo imeli dostop takoj ko se bo rastlina obesila preko ograje. Poskusimo lahko tudi s škropljenjem rastlin in tal z razredčeno usedlino kave, ki odganja požrešne slinavce.
Tudi pivo deluje kot biološko gnojilo, pa tudi vonj ječmenovega soka in senfa odganja polže.

Poskusite lahko tudi sledeče: okoli rastlin ali grede položite tanek, dva cm širok bakren trak v sklenjenem obroču. Polži se bakrenega traku izogibajo, ker se na njem pojavi električni naboj. Ob dotiku električnih nabojev polža strese in obrne se proč. Potrebno je le paziti, da traku ne prekrijejo listje, travnate bilke in druge stvari, ki bi polžu dovolile dostop do vaše zelenjave.

Za zatiranje polžev nikoli ne uporabljajte kuhinjske soli, saj boste zviševali slanost tal, kar lahko prinese več škode kot koristi.

Vsi poznavalci verjetno že veste, da proti polžem sadimo v vrtu rastline, ki polže odganjajo; to pa so čebula, česen, žajbelj, timijan, kapucinke in ognjič.

Ponoči aktivni polži najdejo najbolj optimalne pogoje v zvečer zalitem vrtu, zato je pomembno, da rastline zalivamo le zjutraj in to le v koreninskem predelu. Pomagala bo tudi dobro obdelana zemlja, saj v dobro razrahljani zemlji polži ne bodo našli skrivališč. Spomladi pred zadnjimi zmrzalmi je pomembno, da razrahljamo zemljo in tako zmrznejo legla polžev.

Polži so za številne živali pomemben vir hrane. Predvsem se z njimi prehranjujejo ježi, žabe, krti in ptiči. Za zelo priljubljene kresničke npr. pa so polži celo življenjskega pomena.

Ne glede na to, kako se boste lotili boja proti polžem, je zelo pomembno upoštevati navodilo, ki pravi: bodite vztrajni - vse opisane ukrepe je potrebno ponavljati redno in pogosto, še posebno v mokrem vremenu, zagotovo pa  po vsakem dežju.


Friday 13. July 2018

Povezave: