DOMOV >ZDRAVJE > ALTERNATIVA

Ayurveda


Ayurveda je stara indijska znanost. Je umetnost in način življenja, ki je povezan z zdravljenjem in zdravjem – ohraniti zdravje pri zdravi osebi in pozdraviti bolezen pri oboleli.

Ayurveda je izključno naravna metoda, ki temelji znanju in izkušnjah indijskih naravnih zdravilcev že 5.000 let.

Ayurveda, ki je besedna zloženka, izhaja iz dveh Sanskrtskih besed: AYU, kar pomeni življenje, ter VEDA, kar pomeni znanje ali vedenje o. Vedenje o življenju pa je Ayurveda.

Temelj so subtilne energije v vseh stvareh. Razlikuje tri vitalne energije ali doše: VATA, PITA in KAPHA, ki uravnavajo vse fiziološke in psihološke procese v telesu in umu.

Pomembno je, da so doše v ravnovesju, kajti takrat je telo zdravo, um jasen, srce pa napolnjeno z veseljem.

Popolno ravnovesje doš lahko dosežemo le s pravilnim načinom življenja, ustrezno prehrano in ustreznimi tretmaji (čiščenje telesa, masaže, obloge).

Prostor in zrak tvorita v kombinaciji stanje, ki mu v Ayurvedi pravijo VATA DOSHA. Vata vodi principe gibanja in se izraža v sili, ki vodi živčne impulze, cirkulacijo, respiracijo in izločanje. PITTA DOSHA je oblika, ki jo tvorita ogenj in voda. Pita dosha je proces, ki vodi presnovo. Omogoča spremembo hrane v snovi, ki jih lahko naš organizem uporabi za metabolizem. To omogoča v organih, kot tudi sami celici. Najpomembnejša pa je KAPHA DOSHA. Ta je rezultat povezave zemlje in vode. Odgovorna je za rast in razvoj. Z dodajanjem posameznih oblik izoblikuje različnost organizma a tudi spremembe, ki omogočajo zaščito.

Doše v našem telesu ustvarjajo dinamični proces, ki je v tekočem ravnovesju in v stalnem spremenljivem delovanju z okolico. Ayurveda ta proces povezuje s pojmom zavesti, in sicer po vzorcu, ki nastaja z našimi mislimi, občutki in željami.

V Indiji je ayurveda priznana celo kot uradna medicina.


ponedeljek 27. oktober 2014

Povezave: