DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA
Foto: fermodes.de

Foto: fermodes.de

Avtodom


Že razmišljate o letošnjem oddihu? Če svojega dopusta še niste dokončno predvideli, vam v razmislek ponujamo dodatno možnost. V kolikor ste radi fleksibilni, želite videti čim več in vas ne moti okornost večjega vozila v centrih mest, vam morda ne bi bilo odveč potovoati z avtodomom.

Avtodom je namreč odlično sredstvo za kvalitetno preživljanje prostega časa, bodisi za skrbno načrtovana potovanja bodisi za potovanja brez povsem jasno določenega cilja. Z avtodomom lahko prepotujemo dežele, ki smo si jih vedno želeli spoznati in tako preživimo kakovosten dopust po lastnih željah in merilih. Na počitnicah z avtodomom tudi najlažje začutimo utrip in gostoljubnost domačinov.

Tudi Slovenci smo postali vse večji ljubitelji potovanj z avtodomi. To pričajo tudi številni ponudniki najemov avtodomov, ki jih je moč najti po celotni Sloveniji. Na številnih spletnih naslovih boste našli kup dobrih ponudb. Vzemite si čas in poiščite svojim željam in potrebam primerno vozilo. Odvisno tudi od tega ali se na pot odpravljate v dvoje ali morda v večjem številu. Cena na osebo bo seveda manjša, če se vas na potovanje odpravi več. V povprečju se cene najema avtodoma na dan gibajo med 60 evri izven sezone (november do april) ter vse do 90 evri v visoki sezoni (maj do oktober). Cena je odvisna tudi od števila dni, za katere najemamo avtodom – večje je število dni, nižja je namreč cena najema na dan.

Če si torej preračunate, da lahko v vozilu prespite in tako odpadejo stroški nočitev v hotelih, boste ugotovili, da je lahko za način daljšega dopustovanja cenovno ugoden, še posebej, če se na pot odpravi večje število oseb. Na ta način boste zelo mobilni, zelo fleksibilni, sami boste določali čas potovanja in na ta način doživeli veliko več kot na klasičnem dopustu.

V Sloveniji lahko avtodom najame in vozi polnoletna oseba z veljavnim vozniškim dovoljenjem B kategorije vsaj tri leta ter je državljan Republike Slovenije. Za sestavo najemne pogodbe in sklenitev rezervacije mora najemnik predložiti kopijo veljavnega vozniškega dovoljenja in kopijo veljavne osebne izkaznice ali potnega lista. Nekateri najemodajalci bodo zahtevali tudi seznam potnikov in cilj potovanja. Avtodom lahko vozijo le osebe, ki so v pogodbi navedene kot najemniki oziroma vozniki avtodoma. Pri potovanju izven meja EU je obvezno dovoljenje za vožnjo vozila v tujini, ki ga izdaja AMZS.

Foto: www.fermodes.de


Wednesday 22. May 2013

Povezave: