Dodana: 2019-05-16

 

 

Folklorna skupina DU Brežice in Delavnica ročnih del »Zanke«, na Dnevih medgeneracijskega sožitja

 

Na dnevih medgeneracijskega sožitja(14.-16. maj 2019), ki ga je organirala Zveze društev upokojencev Slovenije na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, se je obiskovalcem z nastopom predstavila tudi 20 članska Folklorna skupina Društva upokojencev Brežice. Folklorna skupina je po podatkih vodje skupine Zdravka Dušiča, začela delovati v okviru DU Brežice pred osmimi leti. Folklorno skupino sestavljajo plesalke, ki jih spremljata godec na diatonični harmoniki in lončenem basu. Folkloristke so oblečene v kostume, ki predstavljajo kulturno dediščino kozjanskega območja.Taka oblačila so nosili naši predniki in prednice, naši starši in stari starši. Takšna so bila praznična, zakmašna oblačila na podeželju.V njih so ob raznih priložnostih (ohceti, proščenja…)tudi zaplesali plese, ki jih danes pleše tudi naša društvena folklorna skupina. V te kozjanske kostume so se članice folklorne skupine prvič odele v jeseni 2018. Pri nakupu teh oblačil so bile znatno udeležene same članice skupine ob zajetni finančni pomoči društva. Oblačila so iz naravnih materialov, volnenih tkanin in platna. Nogavice so bombažne, čevlji so usnjeni, ročno izdelani po meri. Za moška(godca!) sta pokrivali klobuka,  za ženske pa rute. Folklorna skupina se danes lahko predstavi z petimi različnimi odrskimi postavitvami, ki so nastale v zadnjih petih letih.

S tem programom so se folkloristke in godca uspešno predstavili 14.maja, na odprti prireditvi- Odru sožitjana Gospodarskega razstavišča v Ljubljani. Vzdušje med številnimi gledalci je bilo ob nastopu skupine prešerno, glasbeno plesni nastop so spremljali s ploskanjem, ter ga na koncu nagradili z bučnim aplavzom.

Plesalke naše folklorne skupine so zelo  vztrajne, z velikim elanom in veseljem vadijo vsakotedensko, nastopajo s svojim programom na različnih prireditvah v Posavju in na območnih revijah folklornih skupin.

Uspešen nastop folklorne skupine DU Brežice na Dnevih medgeneracijskega sožitja v Ljubljani je plesalkam vlil novo spodbudo za nadaljno delo na folklornem področju ljubiteljske kulture.

Vsklopu prireditve Dnevov medgeneracijskega sožitja so tudi marljive in delovne članice Delavnice ročnih del »ZANKE«, ki deluje v okviru DU Brežice, predstavile svojo bogato dejavnost z razstavo ročnih del.

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                      Za DU Brežice

                                                                                                                                                                                                                                                        Saša Pohar

 

Dejavnosti ZANK v maju

 Dodana: 2019-05-09

 

V  Delavnici ročnih del »ZANKE«, ki deluje v okviru DU Brežice, bodo v mesecu maju potekale številne aktivnosti, s katerimi bodo marljive in delovne  članice predstavile svojo bogato dejavnost:

 

 14.5.2019  od 9. do 18.ure  bodo pripravile razstavo ročnih del v sklopu prireditev: DNEVI  MEDGENERACIJSKEGA SOŽITJA  na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani;

 

24.5.2019  ob 17.uri bo otvoritev VI.posavske razstave ročnih del v organizaciji Pokrajinske zveze društev upokojencev Posavja  z naslovom "IZDELKI  IZ  KORENIN  MLADOSTI"  v veliki dvorani MESTNEGA MUZEJA KRŠKO, Valvazorjevo nabrežje 4.

 Svoja dela bodo razstavli člani društev upokojencev Posavja in tudi  »ZANKE« DU Brežice pod vodstvom VERE BOH, bodo sodelovale s prikazom svoje dejavnosti..

Razstava bo na ogled od 24.5. do 14.6.2019 v odpiralnem času Mestnega muzeja Krško.

 VABLJENI!

 

 

 

 Dodana: 2019-04-24

 

 

07 49 633 94, du.brezice@gmail.com

 

Brežice 24.04.2019

 

V  A B  I L O

na tradicionalni planinski pohod

 

 

                  

 

Društvo upokojencev Brežice organizira tradicionalni pohod upokojencev DU Posavje v torek 21. maja 2019.

 

Prijavite se lahko v času uradnih ur v pisarni društva ali pa pri svojem poverjeniku najkasneje do 15. maja 2019. Prijavnina znaša 10,00 € po udeležencu,  za kar boste dobili bon.

 

Program:

 

  • Zbor ob 9. uri na parkirišču na Čatežu pri Brežicah (pod cerkvijo).
  • Uvodni pozdrav z dobrodošlico.
  • Pohod
  • Zaključek v Domu krajanov na Čatežu.

 

 

Kratek opis pohoda:

Z zbirnega mesta se odpravimo po gozdni poti po hribu nad Čatežem, mimo energetskih točk, do kraja Gadno. Tu bo krajši postanek z manjšim okrepčilom (cca. 20 min.). Nato sledi hoja do cerkvice Sv. Vid nad Čatežem, od koder je zelo lep razgled na mesto Brežice, elektrarno z akumulacijskim jezerom in širšo okolico. Po krajšem postanku se spustimo po hribu do izhodišča do Doma Krajanov na Čatežu, kjer nas čakata hrana in pijača  ter prijetno druženje.

 

Pohod bosta vodila Marjan Rovan in Meho Tokić. Čas trajanja pohoda najmanj 2,5 ure. Pohodnikom priporočamo primerno obutev in pohodne palice.

 

Vljudno vabljeni, lepo se bomo imeli.


Predsednica DU Brežice: Jožica Sušin l.r.

 

 

 

OPOMNIK,OPOMNIK

 Dodana: 2019-04-17

Pozdravljeni,

 

radi bi vas še enkrat povabili na izlet v Italijo (Piacenza, Soragna, Parma in Modena). Sprejemamo še prijave ( ni potrebno, da so udeleženci člani našega društva). Vse zainteresirane vabimo, da se čim prej prijavijo.

 

Prav tako bi vas spomnili, da v društvu zbiramo in sprejemamo pokrovčke za Alino.

 

Vabimo vas, da se udeležujete naših dejavnosti, o katerih vas redno obveščamo.

 

Lepo pozdravljeni!

 

 

 

 

 

Večgeneracijski center, DU Brežice

 Dodana: 2019-04-12

 

Dan za spremembe – Odpravimo diskriminacijo

Predstavljajmo si svet, kjer smo vsi enaki. Nihče ni več ali manj vreden. Kjer ni diskriminacije. V tem duhu – Odpravimo diskriminacijo – je potekala rdeča nit letošnjega Dneva za spremembe, ki smo se mu pridružili tudi Društvo upokojencev v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Posavje, enota Brežice, Osnovna šola in citrarski oddelek Glasbene šole Brežice.

Tako je 5. 4. 2019 bil poseben dan za stanovalce Doma upokojencev Brežice. Dopoldne so ob bogatem kulturnem programu namreč obujali spomine, tkali medgeneracijske vezi in se predajali otroškim mislim, glasu, inštrumentu in igri. Osnovnošolci so za stanovalce pripravili  program pod budnim vodstvom mentorjev. In orosili marsikatero oko. In narisali marsikateri nasmeh. In ogreli, verjetno, vsako srce.

Da pa smo lahko organizirali ta dan, gre največja zasluga ga. Ani Kalin, koordinatorki programa Starejši za starejše, prostovoljkam in udeleženkam Večgeneracijskega centra iz Brežic, ki so za vse stanovalce in nastopajoče izdelale in pripravile prisrčna darila.

Skupaj in v sodelovanju lahko naredimo dan lepši. In tako bo tudi jutri lepši.

 

 

V galeriji je nekaj fotografij tega dogodka pod naslovom: 2018 DAN ZA SPREMEMBE!

 

 

Napisala: mag. Mihaela Kežman, svetovalka področja III

 

 

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 - 2020, prednostne osi: 9. Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine, prednostne naložbe: 9.1. Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih  možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti in specifičnega cilja: 9.1.3. Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.