Zbor članov DU 15.3.2016

 Dodana: 2016-03-18

                      

          

 

 

Društva v tem času organizirajo redne letne zbore, tudi člani društva upokojencev Bizeljsko, ki so se letos zbrali petnajstega marca. Kot je v navadi, za kulturni program poskrbijo učenci domače osnovne šole z mentorjem Vilkom Urekom, ki poskrbi, da se po koncu uradnega dela udeleženci tudi poveselijo.

Po uvodnem pozdravu predsednika gostov in udeležencev je stekel delovni del zbora z izvolitvijo delovnih teles ter poročili predsednika, tajnice, blagajničarke, nadzornega odbora, predsednika odbora za rekreacijo in verifikacijske komisije.

Predsednica odbora »starejši starejšim« je v poročilu povedala, da so prostovoljke v minulem letu opravile preko tristo obiskov, sedemintridesetkrat pomagale pomoči potrebnim in opravile šestintrideset prevozov k zdravniku, kar potrjuje potrebo po tovrstni aktivnosti.

Po razpravi o poročilih ter potrditvi le-teh in sprejemu predloga za delo v prihodnjem letu, so razrešili dosedanje vodstvo in predlagali novo. Predlagani so bili:

 1. Rok Kržan, predsednik
 2. Viktor Balon,podpredsednik
 3. lvan Malus, podpredsednik
 4. Marica Jazbec, tajnica
 5. Milka Šuler, blagajničarka

 

in člani:

 1. Uroš Kolar,
 2. Metka Premelč
 3. Tinka Vahčič
 4. Marta Koren
 5. lda Božiček
 6. Anton Zagmajster
 7. Anton Stermecki
 8. Anica Travnikar

 

Nadzorni odbor:

 1. Franc Balon, predsednik
 2. Metka Malus, namestnica
 3. Jožica Najger, članica

 

Člani častno razsodišče:

 1. Karl Berkovič, predsednik
 2. Metka Malus, namestnica
 3. Evald Jazbec, član

 

Predlog je bil soglasno sprejet. Podpisali so tudi manifest za ohranitev javnega zdravstva. Zbor so udeleženci zaključili z družabnim delom.

Več fotografij v galeriji:

www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html

 

 

Besedilo Lea Babič

foto Izidor Babič

 

Čestitke jubilantoma Silvi in Franciju

 Dodana: 2015-12-30

Na pobudo predsednika društva upokojencev Bizeljsko, Roka Kržana, so se zbrali predstavniki ostalih društev v kraju in nekateri samostojni podjetniki ter čestitali predsedniku sveta krajevne skupnosti Bizeljsko, Francu Kelherju ob njegovem jubileju, šestdesetletnici. Nekaj dni prej so se zbrali v podobni sestavi ter zaželeli vse najboljše tudi tajnici KS Silvi Šekoranja ob njenem jubileju. Ob zdravicah so izrazili željo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje.

 

Lea Babič

 

 

   

  

  

  

  

  

  

    

Občni zbor krajevnega odbora DIS Bizeljsko, 11.12.

 Dodana: 2015-12-11

»Imate kako fotografijo

iz zgodnjega otroštva?

Ne, ničesar nimam.

 kar bi vam lahko pokazala.

Samo povem vam lahko.

 

Fotografije taborišč

 najdete v muzejih.

 

Jaz imam le strah.

Kot ptica ujeda gnezdi

v razvejani krošnji

mojih spominov.

Ne morem je prepoditi.

Hrani se z mojim mirom.

Je pa zelo požrešna

In tudi izjemno delavna.

Kar naprej tke

same grozne sanje:

bližajo se vojaki

vidim škornje, puške,

slišim streljanje,

bobnenje letal,

nekdo kriči,

gledam, kam bi se skrila,

skušam bežati,

ne morem,

nikamor ne morem,

vojaki so vse bliže,

hočem poklicati mamo,

začnem tudi sama kričati.

S kriki groze

se prebudim,

čisto nemočna.

 

Fotografij tega 

ne boste našli v muzejih.«

 

je svoje spomine na doživetja v izgnanstvu, ki so živi še sedemdeset let po koncu vojne, zapisala dr. Maca Jogan. Take in podobne spomine nosijo tudi ostali člani krajevne organizacije DIS Bizeljsko, ki so se udeležili rednega letnega zbora članov na TK Balon – Bela gorca. S svojo prisotnostjo so zbor počastili predstavniki ostalih krajevnih organizacij društva izgnancev Slovenije iz občine Brežice, sosednje Bistrice ob Sotli in Buč ter mag. Franc Žnidaršič, častni član DIS in Franc Križančič, predsednik častnega razsodišča DIS in odgovorni urednik Vestnika. Učenci OŠ Bizeljsko so z mentorjem Vilkom Urekom pripravili kulturni program. Predsednik domačega društva Rok Kržan, je pozdravil goste, opravičil opravičene in predlagal delovno predsedstvo, ki je bilo soglasno potrjeno. Sprejet je bil dnevni red po katerem je bilo podano poročilo predsednika o delu društva v preteklem letu, poročilo blagajničarke, nadzornega odbora ter načrti za prihodnje leto. Ugotovljeno je bilo, da se število članov hitro zmanjšuje, saj jih je v preteklem letu umrlo enaindvajset. Številni zaradi teže let in bolezni ne morejo aktivno sodelovati v delu društva, zato jih aktivni člani obiščejo na njihovih domovih ali v domu upokojencev ter s priložnostnimi darili pokažejo, da niso pozabljeni. Pozornosti so deležni vsi, ki so stari nad osemdeset let.

Prisotnim so se z dobrimi željami za prihodnje leto obrnili vsi gostje, ki so soglašali in podprli magistra Franca Žnidaršiča, ki je opozoril na zmanjševanje pravic izgnancem s strani države, na potrebo plačila še neplačane vojne škode ter nujno zavzemanje izgnancev za svoje pravice. K besedi sem bila povabljena tudi kmetica leta 2015, ki že nekaj let skrbim za dokumentiranje dogodkov s fotografijami in na domačem spletnem portalu.

 

Lea Babič

 

Več fotografij v galeriji: posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=2423

Priprave na letno srečanje prostovoljcev

 Dodana: 2015-09-02

Prostovoljci društva upokojencev se v okviru projekta Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja, srečujejo enkrat mesečno ter pogovorijo o trenutnih težavah in potrebah starejših članov, ki  jih je življenje priklenilo na dom in si želijo pomoči. Enkrat letno se srečajo na regijskem srečanju. Namen srečanja je medsebojno druženje, izmenjava izkušenj ter prijetno preživet dan kot nagrada za celoletno delo. Posavski prostovoljci tokrat potujejo v Topusko na Hrvaškem, kjer si bodo ogledali tamkajšnje terme in spomenik na Petrovi gori . Druženje bodo nadaljevali na pikniku na tamkajšnji Muljavi. Pridružile se jim bodo tudi bizeljske prostovoljke.

Lea Babič

Izlet na Grossglockner

 Dodana: 2015-08-13

Odbor za rekreacijo pri društvu upokojencev Bizeljsko je pripravil letošnji osrednji izlet in na »streho Evrope« popeljal poln avtobus krajanov in njihovih prijateljev. Predsednik odbora Viktor Balon se je, kot po navadi, potrudil in predstavil zanimivosti krajev, skozi katere je potekala vožnja ter poskrbel tudi za dobro voljo ob povratku. Prvi daljši postanek je bil v kraju Heiligenblutt v Avstriji, kjer si je bilo možno ogledati središče tega znanega turističnega kraja ter gotsko cerkev sv. Vincencija. Tukaj se začne čudovito speljana gorska panoramska cesta, ki popotnike pripelje na 2500 m nadmorske višine. Cilj tokratnega izleta je bila razgledna ploščad Franz-Josefs-Höhe, od koder je čudovit razgled na najdaljši evropski ledenik Pasterze ter izhodišče za vzpon na Grossglockner. Groβglockner ali po naše Veliki Klek je z višino 3798 m najvišja gora Avstrijskih Visokih Tur. Večkrat tudi rečemo da je Veliki Klek na pol Slovenska najvišja gora. Slovenski alpinist Valentin Stanič je leta 1800 opravil prvi solo vzpon na vrh gore, le dan za prvopristopniki. Ime največjega ledenika pod Veliki Klekom – Pasterze – pa je popačenka za slovensko besedo pastirica. Ob lepi gorski pokrajini smo občudovali obilico gorskega cvetja ter svizce, ki se nastavljajo turistom, da jih lahko fotografirajo kolikor želijo. Po gorski turistični cesti smo se spustili v dolino reke Salzach, mimo Bischofshofna in nadaljevali pot proti domačemu kraju kamor smo prispeli tik pred iztekom dneva. fotografije v galeriji  http://www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1[gallery]=2196