Prednovoletno srečanje starejših krajanov

 Dodana: 2017-12-03

December je čas, ko se poslavljamo od starega leta in se veselimo novega, ki se nezadržno približuje. Ta čas je namenjen številnim praznovanjem in srečanjem. Prostovoljke krajevne organizacije Rdečega križa Bizeljsko vsako leto pripravijo prednovoletno srečanje krajanov starejših od 70 let. Tudi tokrat so se v velikem številu zbrali v gostilni Kocjan. Predsednica KO RK Mira Rajterič se je po pozdravu vseh udeležencev zahvalila za odziv in dodala: » Advent je poseben čas, ko začutimo, da je nekaj v zraku. V tem času poskrbimo zase, za svoje bližnje kot tudi tiste, ki so potrebni pomoči. Doma po navadi počistimo, pospravimo, spečemo pecivo in po celi hiši zadiši po cimetu. Advent ni čas dirjanja po trgovinah, ki s svojim vsiljevanjem pokvari praznično vzdušje – to je čas druženja ob toplem ognjišču.« Prostovoljke obiskujejo starejše krajane v domovih za ostarele, dostavljajo pakete s hrano in obleko tistim, ki jo najbolj potrebujejo in organizirajo to srečanje, saj se njihovo vodilo skriva v verzih Toneta Pavčka: » Ta svet je lep, če nekoga rad imaš, ta svet je lep, če nekomu nekaj daš, če roko stisneš komu, ki ga kaj boli, ta svet je lep, če si človek do ljudi.  In: Ko bo nekdo potreboval pomoč, mu jo daj in ne obračaj glave proč, saj več kot daš, več imaš.«

V nadaljevanju so srca ogreli učenke in učenca OŠ Bizeljsko, ki so pod mentorstvom Tadeje Vahčič in Vilka Ureka pripravili čudovit kulturni program. Dobre želje so jim namenili tudi Fanika Zaniuk, predsednica območnega združenja RK Brežice, predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič, domači župnik Vlado Leskovar in patronažna sestra Marta Preskar, ki starejše obiskuje na domu v času zdravstvenih težav. Na mizah so jih pričakale lične vrečke s sladko vsebino. To so bila darilca za katera vsako leto poskrbi Brigita Heberle Martini in so obenem lep dodatek k praznični dekoraciji omizja. Prileglo se je tudi okusno kosilo in zabava ob taktih Vilka Ureka. Med udeleženci so izbrali tudi najstarejšo in najstarejšega. To sta bila krajana Marija Kovačič  91 let in Alojz Kranjc 88 let. Sledil je še srečelov ter obljuba, da se ob letu spet srečajo.

Predsednica Mira je zaključila z besedami: » Danes boste na adventnih venčkih prižgali prvo svečko in vsak teden še eno, dokler ne bodo z vso svetlobo zažarele vse. V teh dneh vam prostovoljke želimo obilo zdravja, dobrega počutja, družinske sreče in naj vas vsak dan greje toplo domače ognjišče ter srečno v novem letu.«

 

www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html

 

 

Prostovoljke na ekskurziji

 Dodana: 2017-11-16

 

Prostovoljke DU Brežice in DU Bizeljsko so bile za svoje delo nagrajene z ekskurzijo. Najprej smo se napotili v zdravilišče Šmarješke toplice, kjer so nam predstavili svojo dejavnost. Zdravilišče je znano po vrhunskih zdraviliških storitvah in rehabilitaciji športnikov in bolnikov s športnimi poškodbami. Šmarješki zdravstveni center je cenjen in poznan predvsem po učinkovitem zdravljenju bolezni srca in ožilja, preventivnih programih za ohranjanje in krepitev zdravja za diabetike in koronarne bolnike ter nadaljevalni rehabilitaciji po infarktih ali operacijah na srcu in ožilju. Po predstavitvi in ogledu smo se odpeljali k čebelarju Stanislavu Gorencu, kjer so nam najprej ponudili medeni liker, pecivo in med. Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev zgodovine čebelarstva, ki jo je nazorno predstavil gospod Stanislav ob eksponatih svoje zbirke in čebelarske tradicije svoje družine. V njihovi trgovinici smo se oskrbele z medenimi dobrotami, za slovo pa nam je na harmoniko zaigral še znanega čebelarja. Pot nas je nato vodila v Belo cerkev. Tu smo v Hiši žive dediščine spoznali zgodovino kraja ter bogato delovanje društev. Sledilo je okusno kosilo ter obisk bližnjega mlina, kjer smo se oskrbele še z moko. Na poti domov smo ugotavljali koliko zanimivosti in lepot skrivajo manjši kraji, ki jih ob hitenju po avtocestah ne opazimo.

 

     

 

 

     

 

    

 

     

 

 

Več fotografij v galeriji: http://www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3529

Polaganje šopka k spomeniku izgnancem

 Dodana: 2017-11-13

Ob krajevnem prazniku, ki ga na Bizeljskem praznujemo v spomin na 11. november 1941, ko je bilo v nemška taborišča izgnano 3011 krajanov, sta predstavnika društva izgnancev k spomeniku položila šopek in prižgala svečo v spomin na tiste izgnance, ki so poslednji dom našli med izgnanstvom v tujini.  

 

 

                             

 

                           

 

 

Obvestila

 Dodana: 2017-11-13

V sklopu projekta računalniškega opismenjevanja »Migam z@ računalnikom«

Vas vabimo na predavanje

 

e - Zdravje

Pridružite se nam

  • v četrtek, 23. novembra 2017, ob 17. uri ali
  • v petek,    novembra  2017,  ob  8.30.  uri

Skozi predstavitev spletne strani zdravjeVsenaEnemMestu (zvem.ezdrav.si) bomo predstaviliprojekt e – Zdravje. Nacionalni projekt eZdravjeomogoča varen dostop do storitev eZdravja, z možnostjo eNaročanja z eNapotnico na zdravniški pregled in dostopa do eReceptov ter elektronskih zdravstvenih podatkov.

Vljudno vabljeni!

 

 

 

 

V sklopu projekta računalniškega opismenjevanja »Migam z@ računalnikom«,

Društvo Modra sova, UTŽO Brežice, Vas vabi na predavanje

 

OSEBNO DIGITALNO POTRDILO

Pridružite se nam

  • v petek, 10. novembra 2017, ob 8.30. uri ali
  • v ponedeljek, novembra 2017, ob 17. uri

v sejni sobi Zptm Brežice, Gubčeva 10a, Brežice

 

Alison Teodorovič, univ.dipl.prav., vodja oddelka za občno upravo, UE Brežice bo skozi predstavitev spletne straniUE Brežice predstavila osebno digitalno potrdilo; postopek pridobitve in uporabo.Digitalna potrdila so digitalni identifikacijski dokumenti. Primerjamo jih lahko z osebno izkaznico, le da so prirejeni za uporabo v digitalnem svetu.

Za varno elektronsko poslovanje z državnimi organi potrebujete digitalno potrdilo. Z njim v elektronskem poslovanju izkazujete svojo identiteto, jamčite za vsebino elektronsko posredovanih informacij in se elektronsko podpisujete.

Kvalificirana/osebna digitalna potrdila v Sloveniji izdajajo štirje overitelji:

 

Vljudno vabljeni!

Obisk varovancev doma upokojencev

 Dodana: 2017-10-29

      

 

   Učenci OŠ Bizeljsko z g.Vilkom Urekom, člani DI Bizeljsko in člani DU Bizeljsko so se odzvali povabilu na dneve odprtih vrat Doma upokojencev Brežice in obiskali njihove varovance. Učenci so jim prepevali in igrali, prebirali misli o razigrani mladosti, o sreči, o jeseni življenja. Nastop so spremljali  močni aplavzi in solze sreče, mnogi so ob spremljavi frajtonarice zapeli Slomškovo pesem En Hribček. Srečanje je bilo polno čustev, stiskov rok, klepetanja in pozdravov na Bizeljsko. Za obisk se nam je zahvalila direktorica doma in nas povabila na takšen dogodek še večkrat. Čas našega druženja smo zaključili ob pogostitvi z vodstvom doma.

 

 

               

 

 

 

 

Mira Rajterič

Foto: Valentina Pavlovič