Upokojenci preizkušali svoje znanje v kvizu

 Dodana: 2017-12-19

                     

 

Pri društvu upokojencev Bizeljsko so se odločili združiti prijetno s koristnim. Enkrat mesečno se zberejo v svojem društvenem prostoru in ob klepetu o aktualnih zadevah razgibajo svoje male sive celice s pravim kvizom, ki ga pripravi Viktor Balon. Naslovil ga je: »Koliko poznam Slovenijo?« Kviz je sestavljen iz pisnega in ustnega dela in za zmago se je treba kar potruditi. V pisnem delu med tremi ponujenimi odgovori izbirajo pravega, ki da črko, ki je sestavni del končnega odgovora. Če so odgovori pravilni, je končna rešitev kraj v Sloveniji. V ustnem delu je sto vprašanj. Po prebranem vprašanju se z dvigom roke prijaviš k odgovoru in kdor je najhitrejši, odgovarja. Kdor zbere največ pravilnih odgovorov, je zmagovalec dneva in gre v žreb za glavno nagrado. Zmagovalci posameznega kviza se potegujejo za mikavne nagrade. Žrebanje bo februarja in prvemu izžrebancu pripada izlet, naslednjima dvema pa kosilo.

Naslednja priložnost bo januarski kviz sedemnajstega januarja. Po kvizu se nadaljuje prijetno druženje ob klepetu in sladkih dobrotah iz kuhinj članic društva.  

 

 

                       

                  

                  

                  

                  

                  

Občni zbor krajevne organizacije DIS Bizeljsko

 Dodana: 2017-12-13

 

Dvanajsti december je vsako leto dan za redni letni zbor članov krajevne organizacije DIS Bizeljsko. Letos so zbrali pod Šekoranjevim kozolcem. Predsednik Rok Kržan je po pozdravu zbranih predstavil goste iz drugih krajevnih organizacij v občini ter predstavnike domačih društev, ki so se odzvali vabilu ter opravičil tiste, ki se zbora niso mogli udeležiti. Nadaljeval je z dnevnim redom ter predlagal delovno predsedstvo, ki ga je vodil Franc Balon ob članicah Tonki Duh in Milki Iljaš. Sledila so poročila tajnice Marice Jazbec ter upravnega in nadzornega odbora. Med drugim smo izvedeli, da se število članov neprestano zmanjšuje in jih društvo trenutno šteje 116. Kljub temu so zelo aktivni v prizadevanju za uveljavljanje pravic do vojne odškodnine. Obenem se radi udeležujejo srečanj in ekskurzije. Letos so se odpravili na obisk bolnice Franja in sedeža društva v Ljubljani ter ljubljanskega gradu. Predsednik je člane ponovno pozval, da zapišejo čim več spominov na svoje izgnanstvo in tako ohranijo zanamcem spomin na najtežje dneve svojega življenja. V plan dela za naslednje leto so zapisali ustaljene naloge, izlete po želji ter skupaj z društvom upokojencev, obisk starostnikov in svojih članov, ki bivajo v domovih za starejše ter prisotnost prapora na proslavah ter ob slovesu članov.

Zbrane je nagovoril magister Franc Žnidaršič, častni član društva in predsednik Demokratične stranke dela (DSD), ki ne skriva razočaranja nad počasnim sprejemanjem zakona v korist izgnancev ter župan Ivan Molan, ki je povedal, da ravno danes mineva 10 let od odprtja nove šole na Bizeljskem in obljubil podporo društvom tudi v prihodnje. Pozdrave članov KO DIS Zagreb je prenesel njihov predsednik Alojz Kramar, podporo in dobre želje pa so dodali tudi ostali gostje. Predsednik Kržan je prebral tudi zahvalo predsednici DIS Ivici Žnidaršič in opravičilo Mace Jogan, ki se zbora nista mogli udeležiti. Uradni del so zaključili z vabilom k druženju in na naslednji občni zbor čez leto dni. Za kulturni program so tudi letos poskrbele učenke OŠ Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom, ki je po uradnem delu poskrbel za veseli del srečanja.

 

 

posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3579" target="_blank">posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3579

 

Lea Babič             12.12.2017

Prednovoletno srečanje starejših krajanov

 Dodana: 2017-12-03

December je čas, ko se poslavljamo od starega leta in se veselimo novega, ki se nezadržno približuje. Ta čas je namenjen številnim praznovanjem in srečanjem. Prostovoljke krajevne organizacije Rdečega križa Bizeljsko vsako leto pripravijo prednovoletno srečanje krajanov starejših od 70 let. Tudi tokrat so se v velikem številu zbrali v gostilni Kocjan. Predsednica KO RK Mira Rajterič se je po pozdravu vseh udeležencev zahvalila za odziv in dodala: » Advent je poseben čas, ko začutimo, da je nekaj v zraku. V tem času poskrbimo zase, za svoje bližnje kot tudi tiste, ki so potrebni pomoči. Doma po navadi počistimo, pospravimo, spečemo pecivo in po celi hiši zadiši po cimetu. Advent ni čas dirjanja po trgovinah, ki s svojim vsiljevanjem pokvari praznično vzdušje – to je čas druženja ob toplem ognjišču.« Prostovoljke obiskujejo starejše krajane v domovih za ostarele, dostavljajo pakete s hrano in obleko tistim, ki jo najbolj potrebujejo in organizirajo to srečanje, saj se njihovo vodilo skriva v verzih Toneta Pavčka: » Ta svet je lep, če nekoga rad imaš, ta svet je lep, če nekomu nekaj daš, če roko stisneš komu, ki ga kaj boli, ta svet je lep, če si človek do ljudi.  In: Ko bo nekdo potreboval pomoč, mu jo daj in ne obračaj glave proč, saj več kot daš, več imaš.«

V nadaljevanju so srca ogreli učenke in učenca OŠ Bizeljsko, ki so pod mentorstvom Tadeje Vahčič in Vilka Ureka pripravili čudovit kulturni program. Dobre želje so jim namenili tudi Fanika Zaniuk, predsednica območnega združenja RK Brežice, predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič, domači župnik Vlado Leskovar in patronažna sestra Marta Preskar, ki starejše obiskuje na domu v času zdravstvenih težav. Na mizah so jih pričakale lične vrečke s sladko vsebino. To so bila darilca za katera vsako leto poskrbi Brigita Heberle Martini in so obenem lep dodatek k praznični dekoraciji omizja. Prileglo se je tudi okusno kosilo in zabava ob taktih Vilka Ureka. Med udeleženci so izbrali tudi najstarejšo in najstarejšega. To sta bila krajana Marija Kovačič  91 let in Alojz Kranjc 88 let. Sledil je še srečelov ter obljuba, da se ob letu spet srečajo.

Predsednica Mira je zaključila z besedami: » Danes boste na adventnih venčkih prižgali prvo svečko in vsak teden še eno, dokler ne bodo z vso svetlobo zažarele vse. V teh dneh vam prostovoljke želimo obilo zdravja, dobrega počutja, družinske sreče in naj vas vsak dan greje toplo domače ognjišče ter srečno v novem letu.«

 

www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html

 

 

Prostovoljke na ekskurziji

 Dodana: 2017-11-16

 

Prostovoljke DU Brežice in DU Bizeljsko so bile za svoje delo nagrajene z ekskurzijo. Najprej smo se napotili v zdravilišče Šmarješke toplice, kjer so nam predstavili svojo dejavnost. Zdravilišče je znano po vrhunskih zdraviliških storitvah in rehabilitaciji športnikov in bolnikov s športnimi poškodbami. Šmarješki zdravstveni center je cenjen in poznan predvsem po učinkovitem zdravljenju bolezni srca in ožilja, preventivnih programih za ohranjanje in krepitev zdravja za diabetike in koronarne bolnike ter nadaljevalni rehabilitaciji po infarktih ali operacijah na srcu in ožilju. Po predstavitvi in ogledu smo se odpeljali k čebelarju Stanislavu Gorencu, kjer so nam najprej ponudili medeni liker, pecivo in med. Zelo zanimiva je bila tudi predstavitev zgodovine čebelarstva, ki jo je nazorno predstavil gospod Stanislav ob eksponatih svoje zbirke in čebelarske tradicije svoje družine. V njihovi trgovinici smo se oskrbele z medenimi dobrotami, za slovo pa nam je na harmoniko zaigral še znanega čebelarja. Pot nas je nato vodila v Belo cerkev. Tu smo v Hiši žive dediščine spoznali zgodovino kraja ter bogato delovanje društev. Sledilo je okusno kosilo ter obisk bližnjega mlina, kjer smo se oskrbele še z moko. Na poti domov smo ugotavljali koliko zanimivosti in lepot skrivajo manjši kraji, ki jih ob hitenju po avtocestah ne opazimo.

 

     

 

 

     

 

    

 

     

 

 

Več fotografij v galeriji: http://www.posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3529

Polaganje šopka k spomeniku izgnancem

 Dodana: 2017-11-13

Ob krajevnem prazniku, ki ga na Bizeljskem praznujemo v spomin na 11. november 1941, ko je bilo v nemška taborišča izgnano 3011 krajanov, sta predstavnika društva izgnancev k spomeniku položila šopek in prižgala svečo v spomin na tiste izgnance, ki so poslednji dom našli med izgnanstvom v tujini.