Občni zbor društva upokojencev Bizeljsko

 Dodana: 2018-03-30

Na svojem letnem društvenem zboru so se zbrali tudi bizeljski upokojenci. Tokrat so v sobotnem marčevskem dopoldnevu napolnili dvorano gostilne Kocjan. Društvo od lanskega maja vodi Mira Rajterič, ki je svoje delo predstavila v poročilu o delu društva. Med najzanimivejše dogodke sodi uvedba kviza Kako poznam Slovenijo in ponedeljkova druženja, kjer si krajšajo večere z igranjem družabnih iger in klepetu. Kviz je nadvse zanimiv in koristen za sive male celice. Pripravlja ga Viktor Balon, ki vodi tudi odbor za rekreacijo. S svojim poročilom in načrtih za letos je zbrane navdušil, saj je na pamet do potankosti predstavil vsak izlet in kraj, ki ga nameravajo obiskati v letošnjem letu. Za kviz je pripravil 800 vprašanj. Članom društva je na voljo tudi brezplačen tečaj računalniškega opismenjevanja. Želijo, da se z uporabo računalnika seznani še več udeležencev, saj postaja računalnik vse bolj nepogrešljiv spremljevalec. Lilijana Žiroš, ki vodi tečaje, je povedala, da tečajnike seznani tudi z uporabo digitalnega potrdila in pametnega telefona ter se prilagodi željam in potrebam tečajnikov. Med pomembnejše dejavnosti sodi tudi delo skupine Starejši za starejše pod vodstvom Tinke Vahčič, ki je za svoje delo prejela priznanje krajevne skupnosti ob krajevnem prazniku. Ob isti priložnosti je prejel dolgoletni predsednik DU Rok Kržan plaketo KS. Delovnemu predsedstvu je predsedovala Jožica Obradovič, ki je pod točko razno dala besedo tudi gostom. Med njimi sta bila tudi župan Ivan Molan in predsednica sveta KS Bizeljsko Mateja Kmetič. Društvo šteje 222 članov in v svoje vrste z veseljem sprejema nove člane. V sobotnem popoldnevu so nadaljevali veselo druženje ob glasbi Vilka Ureka, ki je ob začetku zbora z učenci OŠ Bizeljsko poskrbel za kulturni program, v katerem so nastopili tudi članice in član folklorne skupine Dobova – Kapele.  

 

      

 

      

 

       

 

       

 

Več fotografij v galeriji posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3955

 

Lea Babič

 Dodana: 2018-01-16

Srečanje prostovoljk DU z županom

 

Srečanja z županom Ivanom Molanom, ki je potekalo v začetku januarja na Mostecu, so se udeležile tudi prostovoljke bizeljskega društva upokojencev, ki delujejo v projektu Starejši za starejše. Prostovoljke v sklopu projekta obiskujejo sokrajanke in sokrajane starejše od 69 let v svoji okolici, jih povprašajo o tem kako živijo in jim poskušajo organizirati pomoč, če jo potrebujejo.

Župan se je na srečanju zahvalil vsem prostovoljkam za njihovo delo, posebno zahvalo pa izrekel trem koordinatorkam projekta: Tinki Vahčič z Bizeljskega ter Mariji Radanovič iz DU Dobova in Ani Kalin iz DU Brežice. Zahvale je bila deležna tudi Ida Križanec, regijska koordinatorka projekta, ki je v letu 2017 prejela plaketo Državnega sveta kot ena od 14 najzaslužnejših prostovoljk in prostovoljcev v letu 2017.

Zbranim je bilo predstavljeno tudi delo večgeneracijskega centra, brezplačnih prevozov za starejše in novosti razpisa. Projekt Občuti svobodo vode je predstavila podžupanja Katja Čanžar in napovedala brezplačno vodeno vadbo za starejše, delo Večgeneracijskega centra Posavje – Brežice, ki ga izvaja ZPTM Brežice, v katerega se vključujejo tudi prostovoljke iz društev upokojencev pa Mihaela Kežman. Januarja začenjajo tudi s projektom Sopotniki, ki sta ga predstavila sodelavca zavoda Sopotnik, Anu Kahuna in Marko Zevnik. Prostovoljci v tem projektu izvajajo neposredno medsebojno pomoč, saj nudijo brezplačne prevoze po občini vsem starejšim, ki nimajo možnosti lastnega prevoza. Prostovoljci starejšim nudijo na podlagi vnaprejšnje rezervacije prevoze do zdravnika, trgovin, na obiske k prijateljem in na prireditve. Rezervacije za prevoze v občini Brežice sprejemajo na telefonski številki 041 744 947.

Vodja oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj Občine Brežice Patricia Čular je na srečanju predstavila tudi novost pri sofinanciranju programov in dela društev upokojencev  v občini Brežice. V letu 2018 bo za sofinanciranje vseh programov društev upokojencev v občini namenjen enoten razpis, kar bo poenostavilo in olajšalo pripravo vlog za prijavo na razpis.

 

 

voščilnica

 Dodana: 2018-01-04

                                       

Naj vam skrivnost božične noči bogati in lepša praznične dni.
Srečo in zdravja v novem letu, ki prihaja vam vsem skupaj želi 

 

predsednica DU Bizeljsko Mirica Rajterič

 

 

 

Upokojenci preizkušali svoje znanje v kvizu

 Dodana: 2017-12-19

                     

 

Pri društvu upokojencev Bizeljsko so se odločili združiti prijetno s koristnim. Enkrat mesečno se zberejo v svojem društvenem prostoru in ob klepetu o aktualnih zadevah razgibajo svoje male sive celice s pravim kvizom, ki ga pripravi Viktor Balon. Naslovil ga je: »Koliko poznam Slovenijo?« Kviz je sestavljen iz pisnega in ustnega dela in za zmago se je treba kar potruditi. V pisnem delu med tremi ponujenimi odgovori izbirajo pravega, ki da črko, ki je sestavni del končnega odgovora. Če so odgovori pravilni, je končna rešitev kraj v Sloveniji. V ustnem delu je sto vprašanj. Po prebranem vprašanju se z dvigom roke prijaviš k odgovoru in kdor je najhitrejši, odgovarja. Kdor zbere največ pravilnih odgovorov, je zmagovalec dneva in gre v žreb za glavno nagrado. Zmagovalci posameznega kviza se potegujejo za mikavne nagrade. Žrebanje bo februarja in prvemu izžrebancu pripada izlet, naslednjima dvema pa kosilo.

Naslednja priložnost bo januarski kviz sedemnajstega januarja. Po kvizu se nadaljuje prijetno druženje ob klepetu in sladkih dobrotah iz kuhinj članic društva.  

 

 

                       

                  

                  

                  

                  

                  

Občni zbor krajevne organizacije DIS Bizeljsko

 Dodana: 2017-12-13

 

Dvanajsti december je vsako leto dan za redni letni zbor članov krajevne organizacije DIS Bizeljsko. Letos so zbrali pod Šekoranjevim kozolcem. Predsednik Rok Kržan je po pozdravu zbranih predstavil goste iz drugih krajevnih organizacij v občini ter predstavnike domačih društev, ki so se odzvali vabilu ter opravičil tiste, ki se zbora niso mogli udeležiti. Nadaljeval je z dnevnim redom ter predlagal delovno predsedstvo, ki ga je vodil Franc Balon ob članicah Tonki Duh in Milki Iljaš. Sledila so poročila tajnice Marice Jazbec ter upravnega in nadzornega odbora. Med drugim smo izvedeli, da se število članov neprestano zmanjšuje in jih društvo trenutno šteje 116. Kljub temu so zelo aktivni v prizadevanju za uveljavljanje pravic do vojne odškodnine. Obenem se radi udeležujejo srečanj in ekskurzije. Letos so se odpravili na obisk bolnice Franja in sedeža društva v Ljubljani ter ljubljanskega gradu. Predsednik je člane ponovno pozval, da zapišejo čim več spominov na svoje izgnanstvo in tako ohranijo zanamcem spomin na najtežje dneve svojega življenja. V plan dela za naslednje leto so zapisali ustaljene naloge, izlete po želji ter skupaj z društvom upokojencev, obisk starostnikov in svojih članov, ki bivajo v domovih za starejše ter prisotnost prapora na proslavah ter ob slovesu članov.

Zbrane je nagovoril magister Franc Žnidaršič, častni član društva in predsednik Demokratične stranke dela (DSD), ki ne skriva razočaranja nad počasnim sprejemanjem zakona v korist izgnancev ter župan Ivan Molan, ki je povedal, da ravno danes mineva 10 let od odprtja nove šole na Bizeljskem in obljubil podporo društvom tudi v prihodnje. Pozdrave članov KO DIS Zagreb je prenesel njihov predsednik Alojz Kramar, podporo in dobre želje pa so dodali tudi ostali gostje. Predsednik Kržan je prebral tudi zahvalo predsednici DIS Ivici Žnidaršič in opravičilo Mace Jogan, ki se zbora nista mogli udeležiti. Uradni del so zaključili z vabilom k druženju in na naslednji občni zbor čez leto dni. Za kulturni program so tudi letos poskrbele učenke OŠ Bizeljsko z mentorjem Vilkom Urekom, ki je po uradnem delu poskrbel za veseli del srečanja.

 

 

posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3579" target="_blank">posrcumlad.si/bizeljsko/galerija.html?tx_microclub_pi1%5Bgallery%5D=3579

 

Lea Babič             12.12.2017